Országosan kevesebb az ügylet

2020.08.17. 07:00

Zalaegerszegen nőtt az adásvételek száma az ingatlanpiacon

A KSH közleménye szerint 2019-ben 150 ezer tranzakció köttetett az ingatlanpiacon az országban, ami az egy évvel korábbi, 2018-as adatokhoz képest 8 százalékos visszaesést jelent.

ZH

Forrás: Shutterstock

A fővárosban még ennél is jelentősebb a csökkenés, hiszen az előző évi adatokhoz képest 19 százalékkal kevesebb tranzakció történt 2019-ben – hívta fel a figyelmet sajtóanyagában az Otthon Centrum.

„A Budapesten regisztrált 29 305 tranzakció 2014 óta a legalacsonyabb érték. A 2015 óta eltelt négy év alatt nagyjából 30 százalékkal kevesebb ingatlant értékesítettek a fővárosban. Ennek egyik oka az árak látványos emelkedése mellett az is, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy kiköltöznek az agglomerációba” – kommentálta a legfrissebb KSH-adatokat Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

A megyeszékhelyeken csaknem 33,8 ezer adásvételt regisztráltak, ami 12 százalékkal kevesebb, mint 2018-ban. A vidéki megyei jogú városok esetében a munkalehetőségekkel szoros összefüggésben megingathatatlan az öt nagyváros, Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs és Győr vezető pozíciója. A legtöbb tranzakció Debrecenben volt (3038 darab), Szeged kicsivel lemaradt ettől (2960 darab), míg a sort Szekszárd zárja jócskán leszakadva (470 darab).

Az elmúlt évben egyedül Zalaegerszegen nőtt az adásvételek száma a megyei jogú városok közül, de Szombathelyen és Székesfehérváron sem volt számottevő a csökkenés. Dunától keletre fekvő városokban az adásvételek száma 15 százalékkal esett vissza (szemben a Dunántúl 8 százalékával), legnagyobb mértékben Debrecenben (28,5 százalékkal).

A népességszámra vetített adásvételek fajlagos értékében a fővárosi kerületek állnak az élen, de fölényük jelentősen csökkent idén.

A főváros után a Balaton és a Tisza-tó körüli járásokkal folytatódik sor, ami jelentős különbség az elmúlt évek trendjéhez képest: Fonyódi, Marcali, Keszthelyi, Siófoki, Tiszafüredi járásokban 22–25 adásvétel jutott 1000 lakosra. Amellett, hogy ez az érték minden megyei jogú városnál és a kerületek többségénél is magasabb, több esetben még nőtt is 2018. évi adatokhoz képest – olvasható az elemzésben.

Kiemelt képünk illusztráció.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!