Sokan megszüntetnék

2020.03.01. 07:00

Zalában nem indult új felszámolás az építőiparban

Bár 2019 végével az építőipari termelés növekedése alacsonyabb fokozatba kapcsolt, a cégszámnövekedés januárban is kiemelkedő értéket hozott, adta közre friss adatai alapján készített elemzését az Opten céginformációs szolgáltató.

HP

A cégtörlések mellett a cégalapítási szám már-már stabilitást jelez Illusztráció: archív

 

Januárban 475 cégalapítás mellett 402 cégtörlést tettek közzé a hazai építőiparban, így az ágazati cégszámnövekedés továbbra is folytatódik, már több mint 54 ezer társaság működik a szektorban.

– Az építőipar januárban is kilógott a többi ágazat közül. Az összes ágazatban tapasztalható alacsony cégalapítási arány ellenére az építőipari szektor adatai januárban is magas vállalkozási kedvről tanúskodnak – közölte Pertics Richárd, az Opten elemzője.

Tavaly összességében 21,7 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene, de a növekedés év vége fele lassulni látszott. Novemberben és decemberben már 10 százalék alá csökkent az üteme, de a cégalapítási számok továbbra is meghaladják a törölt cégek számát. A hosszabb távú trendet nézve azonban már a cég­alapítások száma alacsonyabb értéket mutat az előző évek átlagánál, míg a cégtörlés magasabbat.

– Az építőipari lendület csökkenésével középtávon vélhetően az ágazati cégalapítási számok közeledni fognak az összágazati mintához, és ennek vannak már jelei a januá­ri adatokban is – tette hozzá a szakértő.

Ez nem jelenti az ágazat visszaesését, még ha ki is tart a trend, akkor is csak a cég­alapítási túlfűtöttség visszaeséséről lehetne beszélni. Az induló felszámolási eljárások magas száma viszont sokkal kellemetlenebb jelenség az ágazat szereplői számára. Januárban 93 felszámolás indult 1 hónap alatt, ami kiemelkedő érték még az építőiparhoz képest is. Legutoljára 2016-ban volt olyan, hogy 100 fölé kúszott a havi ágazati felszámolásszámláló, így a 100-as érték közelítése semmiképp sem jó jel. Ez alól idén januárban kivételnek számít Zala megye, itt ugyanis az év első hónapjában nem indult építőipari cég ellen új felszámolási eljárás.

A havi céginformációs mutatók közül még érdemes kiemelni, hogy január során 97 végelszámolási eljárást tett közzé a cégbíróság, ami az elmúlt 5 év legmagasabb értéke. Az a tény, hogy ennyi vállalkozó szeretné megszüntetni a cégét, nem feltétlen jó hír, de az, hogy ezt saját kezdeményezésre, rendezett körülmények között teszik meg, mindenképp figyelemre méltó, és az ágazat fehéredésére utal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!