Egyszerűbb indulás, generációs kérdés, és a kata is besegített

2020.03.04. 09:00

Félmilliónál is több az egyéni vállalkozó

Már több mint 530 ezer egyéni vállalkozás működik az országban, így tavalytól több lett az egyéni vállalkozók száma, mint a társas vállalkozásoké – mérte fel a vállalkozások arányát az Opten céginformációs szolgáltató.

Hajdu Péter

181127_FMH_1

Az elemzés szerint az elmúlt évben közel 88 ezer új egyéni vállalkozás indult az országban, eddig ez minden idők legtöbb új induló egyéni vállalkozója. Ezzel 530 ezer fölé kúszott az összesített egyéni vállalkozások száma, ami szintén minden idők legmagasabb hazai értéke.

– Az elmúlt években évről évre egyre populárisabb az egyéni vállalkozási forma, viszont az igazi mérföldkő az, hogy már a társas vállalkozások számát is meghaladta az egyénivállalkozás-számláló – mondta Pertics Richárd, az Opten elemzője.

A vállalkozási forma népszerűsége alapvetően három tényezőre vezethető vissza. A cégjogi környezet konszolidációjának köszönhetően – amely számos szigorítást vezetett be a cégalapítás területén a 2010-es évek elején – a társas vállalkozások jóval átláthatóbbak lettek, és a felelősségi körök is letisztultak. A társas vállalkozás alapítása felelősségteljesebb és összetettebb lett, mint az évezred elején volt. Ennek köszönhetően a társas vállalkozások népszerűsége valamelyest visszaesett az új vállalkozók körében. Ezzel párhuzamosan az egyéni vállalkozás indítása pedig egyre egyszerűbb lett, a kata adózási forma belépése pedig komoly lökést adott az egyéni vállalkozóknak. A kata feltételeinek egyre kedvezőbbé tétele évről évre egyre magasabb induló egyénivállalkozás-számot generált.

A harmadik tényezőt pedig generációs okokkal hozta összefüggésbe az elemző. Jelenleg mind a vállalkozások, mind az alkalmazottak körében az 1960–1979 között született X generáció tagjai vannak a legtöbben, de az újonnan induló vállalkozások körében már az Y és a Z generáció tagjai is erősödnek.

– A fiatal generációk számára már egyre természetesebb a vállalkozói lét, hiszen ők már nyitottabb világban nőttek fel, mint szüleik. Ehhez hozzájárul, hogy a fiatalok általános szkepticizmussal állnak a majd idős korukban várható nyugdíjaikkal kapcsolatban, ami szintén nem az alkalmazotti életforma felé tereli őket – vélekedik Pertics.

Az egyéni vállalkozási forma kétségtelenül segíthet az induló vállalkozóknak, ugyanakkor ilyen magas számban már a negatívumok is megjelennek makrogazdasági szinten. Az eleve elaprózódott cégstruktúrának, tőkeellátottságnak nem feltétlen tesz jót a sok egyéni vállalkozó. Továbbá a legújabb jelenségek között említendő, hogy a katás vállalkozási formát egyes nagyobb vállalkozások a munkaviszony kiváltására használják, nem teljesen szabályos módon. A jelenségre már a NAV is felfigyelt, így várhatók ellenőrzések e tekintetben 2020-ban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!