15 ezer család teljes éves villamosenergiafogyasztását tudja fedezni

2020.02.12. 07:00

Zalában épül az ország legnagyobb napelemparkja

Tavaly szeptemberben kezdődtek meg Bocfölde mellett az új, 24 megawatt teljesítményű napelempark kivitelezési munkálatai.

Hajdu Péter

A kivitelező szerint egy hónapon belül megkezdi működését a 24 megawattos napelempark<br />Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A kivitelező szerint egy hónapon belül megkezdi működését a 24 megawattos napelempark<br />Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Mint megtudtuk, a felvidéki magánszemélyek beruházásaként épülő, zöldenergiát termelő rendszer körülbelül egy hónap múlva kezdi meg működését. A közcélú hálózathoz való csatlakozás a Zalaegerszeg-dél alállomáson keresztül valósul meg.

A kivitelező szerint egy hónapon belül megkezdi működését a 24 megawattos napelempark
Fotó: Katona Tibor

– A beruházás előkészítését 2016-ban kezdtük meg, eddig tartott a tervezés és az engedélyeztetés, tavaly ősszel indulhatott az építés. A rendszer 44 darab 500 kilowattos kis erőműből áll majd, ha elkészül. A hátralevő munka már gyorsan megy, a terveink szerint egy hónapon belül készen lesz. Összesen 54 hektáron telepítjük a napelemeket. S bár hamarosan épül majd ennél nagyobb is, pillanatnyilag e Bocfölde melletti létesítmény kezdi meg legnagyobbként a működését – közölte érdeklődésünkre Kiss Ernő, a kivitelező Greentechnic Hungary Kft. ügyvezetője, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség vezetője.

Fotó: Katona Tibor

Mint a szakember a nap-elemparktól várt 24 megawatt teljesítmény nagyságának érzékeltetésére elmondta, az körülbelül 15 ezer család teljes éves villamosenergia-fogyasztását tudja fedezni. A Bocfölde mellett termelt áramot földkábeleken keresztül vezetik a Zalaegerszeg déli határában levő nagyfeszültségű alállomásra, és azon keresztül töltik fel az országos hálózatra. Onnan kerül majd az országban a pillanatnyi igények szerint valahol felhasználásra. A vállalkozás a MAVIR Zrt.-nek értékesíti a villamos energiát.

A szakember elmondta még, hogy az út mellett lassan beépülő területet a beruházók megvásárolták. A PV Solarsys Kft. nevű beruházó cég mögött felvidéki, közelebbről kassai magánszemélyek állnak, az ő beruházásukról van szó.

– A napelempark huszonöt éves működtetésére van szerződésünk, egyébként harmincöt-negyven évig fogja biztosítani a villamos energiát. A létesítménynek az a nagy előnye, hogy nappal termelünk, akkor, amikor a legnagyobb az igény a villamos energiára. Az ilyen erőművek sokaságával óriási villamos- energia-importot tudunk kiváltani.

Ez a létesítmény és a többi hasonló létesítése egyezik a kormány céljával. A paksi atomerőmű éjjel-nappal termel, a naperőművek pedig a csúcsfogyasztási időszakokat igyekeznek kielégíteni egyre nagyobb arányban – tájékoztatott Kiss Ernő.

Ezek is érdekelhetik