A hatékonyabb munkát segítik

2019.06.11. 12:00

Három zalai település közösen használja a projekttámogatásból vett traktort

Traktorral és mezőgazdasági eszközökkel gazdagodott Hahót, Börzönce és Pölöskefő, a jövőben közösen használják a projekttámogatásból vásárolt gépet s a többi berendezést.

Szabó Zsófia

Tóth Jenő, Szabó Zsolt és Paragi Barnabás a pályázaton nyert traktorral a háttérben

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szabó Zsófia

A vidékfejlesztési program keretein belül meghirdetett projektre konzorciumként pályázott a három település. Szabó Zsolt, Hahót polgármestere utalt arra: azon túl, hogy szomszédos községek, régóta baráti kapcsolatot ápolnak. Így a gépet és a hozzá csatlakoztatható berendezéseket összehangoltan tudják majd használni.

Tóth Jenő, Szabó Zsolt és Paragi Barnabás a pályázaton nyert traktorral a háttérben
Fotó: Szabó Zsófia / Zalai Hírlap

– Börzöncével és Pölöskefővel hasonlóan gondolkodunk – mondta Szabó Zsolt. – Mivel szükségünk volt egy könnyen fenntartható, költséghatékonyan működő traktorra, ám ezt saját forrásból nehezen tudtuk volna megvenni, Hahót mint konzorciumvezető egy 90 lóerős MTZ-re és hozzávaló mulcsozóra pályázott, amely több mint 11 millió forintba került. Ám az erőgéphez kellenek különböző csatlakoztatható berendezések, amelyek révén több helyütt használható a traktor.

Kezeléséhez, karbantartásához szakembert alkalmaznak, akinek bérét saját forrásból biztosítják. A projekt keretében a több mint 3 milliós önrészt, többletköltséget minden település maga biztosította az általa beszerzett eszközök arányában.

Vonólappal, mulcsozóval és ágaprítóval is gyarapodtak a falvak a projektfinanszírozásból. Paragi Barnabás, Börzönce polgármestere jelezte: községük vonólap finanszírozására pályázott. A gépeket az utak mellett is „bevetik”.

– Az eszköz több mint félmillió forintba került, a közelmúltban meg is vásároltuk, és hamarosan munkába állítjuk.

Tóth Jenő, Pölöskefő polgármestere elmondta: ők több mint egymillió forintból ágaprítót vettek, amit szintén közösen használnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!