Munkahelyteremtés, tájházfelújítás, turisztikai honlap

2019.01.10. 07:00

A muravidéki projektek eredményeit összegezte Horváth Ferenc

A magyar nemzeti közösség gazdasági alapjának serkentési programja keretében 2018-ban elért eredményeket összegezte sajtótájékoztatóján Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke a munkatársaival.

Korosa Titanilla

Szabó Lívia programkoordinátor, Horváth Ferenc és Fehér Bea szakmai munkatárs a Lendván tartott sajtótájékoztatón

Fotó: Korosa Titanilla

Horváth Ferenc elmondta: eredményes év van mögöttük, majd a programok és projektek sorából kiemelte a magyar, illetve a szlovén állam által támogatott gazdaságfejlesztési intézkedéseket. A sajtótájékoztatón ez alkalommal a szlovén gazdaságfejlesztési program részleteit ismertették.

Elhangzott, hogy a kiírás célja az őshonos magyar nemzeti közösség által lakott térség gazdasági alapjainak fejlesztése, ami új munkahelyek létrehozását és a meglévők megőrzését, új infrastruktúra kialakítását, illetve a meglévő modernizálását, valamint a térség vonzerejének növelését jelenti. A programban mindazon kedvezményezettek kapcsolódhatnak be, akik tevékenységüket az őshonos magyar nemzeti közösség által lakott területen végzik, és akik projektjeik kivitelezésével hozzásegítenek a felsorolt célok megvalósításához.

Szabó Lívia programkoordinátor, Horváth Ferenc és Fehér Bea szakmai munkatárs a Lendván tartott sajtótájékoztatón Fotó: Korosa Titanilla

A gazdaságfejlesztési programot négy intézkedési területre bontották: a gazdasági befektetések, illetve az idegenforgalmi tevékenységek ösztönzése, a jóváhagyott európai uniós támogatásokkal bíró projektek társfinanszírozása, valamint a térség promóciója és a program kivitelezésének segítése. Szabó Lívia, a gazdaságfejlesztési program koordinátora arról beszélt tájékoztatója során, hogy 2018-ban összesen 700 ezer euró támogatásból gazdálkodhattak. Ezt a keretet teljes egészében kiaknázták, a gazdaságfejlesztési program három intézkedésére fordították. A gazdasági befektetések ösztönzésére, azaz mikro-, kis- és középvállalkozások támogatására, munkahelyek teremtésére 260 ezer euró jutott. Öt vállalkozó pályázata kapott pozitív elbírálást. A projektekben új termékek előállítása és a gyártási folyamatok korszerűsítése is megvalósult.

Az idegenforgalmi tevékenységek ösztönzésére 320 ezer euró állt rendelkezésre. A támogatást főként a térségben lévő tájházak belső és külső felújítására fordították. A Muravidék és turisztikai termékeinek promóciójára pedig 120 ezer eurót használtak fel. A munka legfontosabb eredményeként négynyelvű – szlovén, angol, német, magyar – honlapot alakítottak ki.

2019-ben – az elmúlt évhez hasonlóan – 700 ezer euró felhasználására nyílik lehetőség a négy intézkedés keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!