Átcsoportosítás várható

2018.11.26. 07:00

Megszűnik a helyi csok Zalaegerszegen

Megszűnik 2019-től a családok helyi otthonteremtési kedvezménye. A felszabaduló forrást a bérlakások felújítására csoportosította át az önkormányzat.

Szabó Judit

Illusztráció: pixabay.com

A helyi rendelet 1,2 millió forint kamatmentes kölcsön felvételére adott lehetőséget, illetve a kiskorú gyermeket nevelők vissza nem térítendő támogatást kaphattak az otthonteremtéshez, gyermekenként 300 ezer forintot.

Az igénylők száma nőtt az utóbbi években: 2016-ban 6, 2017-ben 14, idén 22 kérelmet támogatott a város. Amint az önkormányzati előterjesztésben szerepelt, a helyi csok fő célja a lakásépítések ösztönzése volt, ami megvalósult, hiszen jelentős lakásépítési hullám indult el. Ezzel, valamint az állami csok kiterjesztésével indokolták a helyi támogatási forma megszüntetését, valamint azzal, hogy a város másfajta segítséget is nyújt: tovább működik az első lakáshoz jutók támogatása, telekárkedvezményt adnak, a bérlakások fenntartásával pedig a rászorulók és a szakemberek lakhatását segítik.

Jövőre becslések szerint 35 millió forintot igényelt volna a helyi csok működtetése. Az összeget átcsoportosították a lakásalapba, és a bérlakások felújítására fordítják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!