Szponzorált tartalom

2018.08.07. 19:33

Kiszámíthatóak-e egy lakásfelújítás költségei?

Nem könnyű egy felújítás költségvetését előzetesen megtervezni, főleg akkor nem, ha most először állunk ilyen feladat előtt. Hogyan tudjuk a legpraktikusabban, legköltséghatékonyabban megoldani az új – vagy éppen régóta meglevő – ingatlanunk rendbetételét?

Minél jobb egy mester, annál elfoglaltabb

Elsődleges fontosságú ahhoz, hogy a munkálatok és ezzel a költségek előre becsülhetőek, ütemezhetőek legyenek, hogy találjunk megfelelő szakembert. Ez napjainkban az építőiparban tapasztalható munkaerőhiány miatt talán a legnagyobb kihívás, éppen ezért célszerű legalább fél évvel a tervezett lakásfelújítás előtt elkezdeni a keresést. A jó kapcsolatok itt sokat segíthetnek.

Még sürgős esetben se fogadjunk fel olyan mestereket, akiknek nincsenek referenciái; a költségek „váratlanul” növekedhetnek, vagy akár a munka minősége okozhat később fejfájást.

 

A feladatlista és az ellenőrzés a munkák alapja

 

Tipikus hiba, hogy közeli ismerősre bízzuk a felújítási munkákat. Pedig önmagában a baráti viszony nem helyettesíti a szakmai hozzáértést.

Inkább a szakemberekkel üljünk le a folyamat elején és egy mindenre kiterjedő, részletes feladatlistát állítsunk össze közösen, amely tartalmazza elvárásainkat – például falfestés, csempe csere -, azok megvalósítási módját, valamint az elvégzendő munkák végső, bruttó árát.

 

 

Az árak nagyon megemelkedtek, érdemes ezekről előre tájékozódni. A nyílászárók cseréje – például egy szobánál 2 ablak, 1 ajtó esetén – 4-500 ezer forint körüli összegbe is kerülhet anyagköltséggel együtt. Az elektronikus vezetékek cseréje kb. 200 ezer forintos költséget jelent. Ne feledjük a takarítást sem, ezért is elkérnek 30-40 ezer forintot a szakemberek.

Praktikus, ha úgy csökkentjük a költségeket, hogy amit meg tudunk csinálni (pl. bontás), az alól mentesítjük a mestereket.

A szakértelmet kívánó feladatok elvégzését azonban bízzuk a mesterekre. Ilyen részfeladatokon nem érdemes spórolni.

 

Drágábbat javasol a szakember?

 

Minden gondos tervezés dacára az esetek többségében túlfut a felújítás költségvetése az előzetesen becsült összegen. Akár egy vízvezetékcső esetében kiderülhet, nagyobb a probléma a vártnál, vagy éppen elfogy az áruházban az az olcsó parketta, amit kinéztünk.

A személyi kölcsön ilyenkor remek megoldás a plusz költségek fedezésére, rövid időn belül akár több százezer forintos összeghez juthatunk, amelyet később – kedvező kamatozás mellett – részletekben törleszthetünk vissza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!