Húsvéti készülődés

2018.03.25. 19:00

Minőségi termékeket kínáltak a kanizsai vásárban

Mini kézműves műhelyek is bemutatkozhattak a Vásárcsarnokban szombaton a húsvétváró termelői vásáron.

Benedek Bálint

Kramarics Lászlónénak (balról) a sajt és a joghurt is ízlett, amit Burján Emesétől és Burján Annától kapott

Fotó: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

A vásár megnyitása előtt Dénes Sándor polgármester és Cseresnyés Péter államtitkár a csarnok emeletén tarott sajtótájékoztatón a helyi termelők munkájának megbecsüléséről beszélt.

- A kézművesek a munkáikkal nemcsak maguknak, hanem a vásárlóknak is örömet okoznak – mondta a városvezető. – Ezen a vásáron pedig az érdeklődők betekinthetnek többek között az ékszerkészítés rejtelmeibe is.

Helyben termelik

Cseresnyés Péter kiemelte: valamikor a helyi piac a minőségi termékek mellett azért volt népszerű, mert a helyben termelt árukat lehetett megvásárolni. Néhányan azonban a könnyebb megoldást választva a nagykereskedőktől szerezték be a termékeket.

- Ennek a vásárnak köszönhetően jó néhány vállalkozó jelent meg, akik visszahozták a saját terményeiket – mondta az államtitkár. – Fontos, hogy az őstermelők áruit csak ezen a piacon lehet megtalálni, akikre a vásárlók mindig számíthatnak.

Kramarics Lászlónénak (balról) a sajt és a joghurt is ízlett, amit Burján Emesétől és Burján Annától kapott
Fotós: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

Az egyik ilyen kézműves, Burján Emese több tejterméket és sajtot árult. A joghurtjaikból kóstolót kínáltak, ami sokaknak ízlett. Így volt ezzel a 10 éves Nagy Linda, aki kifejezetten rajong a lekvárral rétegezett finomságért.

Helyi sajtok olasz recept alapján

- Sok olasz recept alapján, magyar alapanyagból készült finom sajtot kínálunk, melyek ízvilágára nyittak a vásárlók – fogalmazott Burján Emese. – Sok a friss sajtunk, melyeket a húsvét közeledtével hatféle hagymával ízesítettünk. Különösen figyelünk arra, hogy lehetőség szerint zalai alapanyagokat használjunk.

Például az egyik sajtunkat kistolmácsi tökmagolajjal bekenjük és az ugyancsak innen származó tökmaggal megszórjuk, de a fűszereket is a város környékéről szerezzük be. Az elmúlt években úgy vettük észre, hogy az emberek igyekeznek tudatosabban étkezni, ehhez pedig minőségi alapanyagok használatára van szükség.

A nagyrécsei Vadas Zsolt és családja rajong a sajtokért, mindig a különlegesen érlelteket választják.

- Jó az irány, hisz’ szerencsére egyre több helyen lehet találkozni kézműves termékkel, s a hipermarketek helyett a hazai termelőket támogatjuk – fogalmazott. – A többi élelmiszer esetében is általában a hazait részesítjük előnyben.

A csarnok emeletén a mini kézműves műhelyekben lehetett: gyöngyöt fűzni, gyertyát önteni, kosarat fonni, de édességet készíteni is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!