Vidékfejlesztés

2017.11.16. 08:30

Végre megjelentek az első Leader pályázati felhívások

Új lendületet adhat a térség gazdaságának, hogy több éves várakozás után végre kiírásra került a Leader-pályázatok egy része. Ugyan a rendelkezésre álló összeg nem túl jelentős, de így is sokat segíthet a helyi vállalkozásoknak.

Gyuricza Ferenc

A Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület egyik támogatási célterülete a helyi adottságokra alapozott dombháti turizmus fejlesztésére irányul Fotó: Archív

Többek között erről is beszélt lapunknak a horvát-magyar és a szlovén-magyar határ menti térség 42 településére kiterjedő Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület elnöke, Pál Zoltán. Kiemelte: a jelenlegi, azaz 2020-ig terjedő időszakban 330 millió forintból gazdálkodhatnak, ennek mintegy kétharmadát tudják kifejezetten gazdaságfejlésztésre fordítani.

– A Leader-pályázatok közül elsőként a vállalkozási típusú felhívások jelentek meg, az egyéb, jellemzően közösségi típusú célrendszerek csak ezt követően, várhatóan e hónap 30-val kerülnek majd kihirdetésre – foglalta össze Pál Zoltán. – Fontos tudni, hogy a rendelkezésre álló forrás több mint hatvan százalékát gazdaságfejlesztési célú projektekre kell fordítani, ez kormányzati szándék. A másik fontos változás a korábbi Leader-pályázatokhoz képest, hogy lenniük kell foglalkoztatás bővülését biztosító programoknak is, és a kedvezményezetteknek a munkahelybővítést az öt éves fenntartási időszak legvégéig fenn kell tartaniuk.

A Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület egyik támogatási célterülete a helyi adottságokra alapozott dombháti turizmus fejlesztésére irányul Fotó: Archív

Pál Zoltán azt is elmondta: ennél több általánosság nem mutatható ki, hiszen az adott térség adottságaiból és lehetőségeiből minden egyes vidékfejlesztési egyesület másként építette fel a célrendszereit. A Zala Zöld Szíve négy célterületet jelölt meg. Szerepel köztük a helyi mikrovállalkozások kisléptékű fejlesztése, az említett térségi munkahelyteremtő szolgáltatásfejlesztések támogatása, valamint az úgynevezett dombháti turisztikai szolgáltatásfejlesztés, illetve a dombháti gazdaságfejlesztési program.

– A vidékfejlesztési stratégiánk megalkotásánál a térségi turizmus fejlesztését jelöltük meg egyik fő prioritásként – indokolta az egyesület elnöke. – Ezen belül nem csupán a hagyományos, tehát kerékpár, bakancsos, vízi és aktív turisztikai formákat értjük, hiszen olyan különlegességeink is vannak, mint például a bunkerek. Arra is hamar ráismertünk hogy miután a hagyományos szántóföldi művelést néhány nagyvállalkozó lefedi, a lakosság nagyobb része ebből már nem tud profitálni. Ezzel szemben viszont alternatív lehetőséget nyújthat a szőlő- és gyümölcstermesztés, aminek a térségben érzelmi és gazdasági kötődései is vannak.

A vidékfejlesztési egyesület elnöke, Pál Zoltán Fotó: Gy.F.

Pál Zoltán ezen a területen is kiemelt néhány érdekességet, mint például a füge- és a kivitermesztés vagy a rezisztens, azaz bio jellegű szőlőfajták termelése. Ebben igen komoly lehetőséget látnak, s ezért nemcsak a Leader-pályázatok révén biztosítanak támogatási forrást hozzá, de egy másik projekt révén is rá tudnak segíteni, egyebek mellett előadások, workshopok megrendezésével, tudatformálással.

– Az érintett gazdálkodók számára nagyon fontos információ, hogy a pályázatok meghirdetése után rendelkezésre áll egy kevés felkészülési idő, azaz a pályázati felületek 2018. január elsején nyílnak meg – egészítette ki az elhangzottakat az egyesület elnöke. – Elsőként a január 15-ig benyújtott pályázatok elbírálására kerül sor. Ha olyan sok pályázat érkezik, hogy a rendelkezésre álló támogatási összeg elfogy, úgy a később benyújtott pályázatok értelemszerűen már nem bírálhatóak el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!