Hűvös szelet hoz

2024.04.01. 09:00

Fehér virágözön a kökényen - fotógaléria

Ki nem ismerné a „Kék a kökény recece…” kezdetű nótát, vagy azt a népi bölcseletet, hogy a kökény virágzásakor hűvös, szeles az időjárás, mint most is, ezekben a napokban.

Győrffy István

Fotó: Győrffy István

A kökény erdő szélek áthatolhatatlanul sűrű, tüskés növénye, most hozza milliónyi virágát. A vőlegény bokréták is hasonlítanak a virágzását kezdő, de még bimbós kökény ágacskákra, mert, hogy ezek olyan finomak, olyan szépek, érdemes kitűzni őket a zakóra, netán a kalap szalagja mögé. Termése sötétes kék, innét a bevezetőben említett kökény kezdetű nóta. No, meg nótára is lehet fakadni tőle, ha a belőle készített likőrből, vagy a pálinkájából iszunk, nemrég olvastam, hogy egy mustrán a kökénypálinka lett az első. Felhasználják a gasztronómiában, s a népi gyógyászatban is. Virága hashajtó, a terméséből készült lekvár viszont hasfogó, de eleink leginkább vérnyomáscsökkentőként használták. A kökény viszonylag hosszan virágzik, s disze az erdők szélének, a mezei utak mentének.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!