Kiskutason találkoztak a résztvevők

2023.08.20. 21:30

Szent István emlékezetének jegyében szervezték a túrát

Istenért, hazáért, a magyar családokért. Ez a jelmondata a zalaszentgyörgyi Örömzene Alapítvány és a nagykutasi id. Szent Jakab Plébánia emléktúrájának, amit az államalapítás alkalmából szerveztek augusztus 18-án, pénteken este. A 21. Szent István emléktúra a kiskutasi (kálócfai) kápolnától a szent misét követően indult.

Mozsár Eszter

Régen gyűlt össze ekkora tömeg az iskolakápolnánál

Lapunkat Standi Gyuláné alapítványi elnök arról tájékoztatta, hogy az elmúlt két évtizedben több mint húsz települést látogattak meg. Keménfán a Szent Jobb-dombormű avatásával indult az első túra, Zalaszentgyörgyön apostoli kettős keresztet faragtak a Millenniumi Parkba. A településeken, szőlőhegyeken számos kőkeresztet újítottak fel és tették rendbe környezetüket a túrára készülődve.

Mint mondta, a kiskutasi Jézus Szíve Iskolakápolnában újra akkora tömeg gyűlt össze, mint a templom szentelésekor. A túrázók által felkeresett szakrális helyek, úti keresztek, szobrok, a temetőkert tanúsága szerint a valahai kiskutasi ősök buzgón ápolták hitüket, őrizték keresztény gyökereiket.

- A nyitó szentmise után a Nagykutasról, Kiskutasról, Andráshidáról, Bagodból, Salomvárról, Budafáról, Zalaszentgyörgyről érkező hér csapat közösen járta végig a falu főutcáját. Családi totót töltöttek ki a nagy király életéről, megkeresték a koronázó jelvényeket, Jézus nyomát követték a Szentföldön, Árpád-kori fűszereket kóstoltak, válogattak. Bizony feladta a leckét, vajon milyen étel lehetett a honfoglalás korában az áldos, a csürcsür, a tarhó és a karakány – folytatta Standi Gyuláné. - Már besötétedett, mikor énekelve újra a Kulturális Menedékház udvarára ért a zarándokcsapat. A megfáradt vándorokat szerény agapé várta, majd kihirdettük az eredményeket. Szoros versenyben a már rutinosnak számító andráshidai csapat nyert. Az oklevelek, emléklapok és az ajándékok átadása után a program éjszakai virrasztással folytatódott. 

A zarándokút előtt szent misét celebrált Gyöngyös Balázs atya

A magyar történelem nagyjainak imádságaival szállt a fohász a Magyarok Nagyasszonyához – mondta a szervező, aki köszönetet mondott az Örömzene Alapítványnak, a nagykutasi id. Szent Jakab Plébániának, a bagodi Esthajnal Kórusnak, Gyöngyös Balázs és Molnár János plébános atyáknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!