Jogosítványt szerezni nyáron

2023.07.24. 16:05

Jobban figyeljünk a vezetni tanulókra az utakon (videó)

Több évvel ezelőtt a diákok körében főleg a nyár volt a jogosítványok megszerzésének ideje. Mára már kicsit árnyaltabb a kép, a fiatalok a szünidőben dolgoznak, hogy éppen a vezetői engedélyhez, vagy más terveikhez szükséges költségeket maguk fizessék, így tehermentesítve a családot.

Mozsár Eszter

Inhof András (balra) és tanítványa, Horváth Boldizsár, aki második óráján a városi közlekedést és a parkolást gyakorolja.

Fotó: Pezzetta Umberto

A zalaegerszegi 17 éves Horváth Boldizsár a nyári hónapokban tanul autót vezetni, mint mondta, most jobban ráér. A fiatalember még a gyakorlati oktatás elején van, hétfőn másodszor vett részt a városi közlekedésben. Miután óvatosan leparkolt a Botfy utcában, mi kollégámmal együtt csatlakoztunk hozzá és Inhof Andráshoz, aki 2004 óta dolgozik gépjármű szakoktatóként. A belvárosban tettünk néhány kört, s bizony azt tapasztaltuk, hogy jó páran hágták át a közlekedési szabályokat. Az Alfa Autósiskola vezetője arról mesélt, hogy inkább ritkábban mint többször előzékenyek velük. Még mindig van mit csiszolni tehát a közlekedési morálunkon, és ne feledjük azt se, minden sofőr így kezdte autós pályafutását. Inhof András hozzátette, a jogosítvány megszerzése a mai világban nemcsak előny és szabadságot nyújt, hanem sok esetben a munkavégzéshez szükséges és elengedhetetlen.

- Mindenki saját bőrén érzi, hogy az utóbbi években sokat változtak az árak a mindennapi életünkben. Személyes tapasztalatom, hogy az utóbbi időben kevesebb a szünidőben a fiatal, sokan vállalnak ilyenkor inkább nyári munkát. Nincs már akkora különbség a vezetési intervallumokban, mint régebben. Azt javaslom egyébként, hogy bátran vegyenek órákat télen is a nehezített útviszonyok miatt. S hogy mennyibe kerül a jogsi? Nálunk 7800 forint egy óra. Harminc a kötelező gyakorlati óraszám, de a mostani közlekedési körülményeket tekintve sokszor ötven óra is szükséges. Így tehát 400-500 ezer forint közé tehető mindennel együtt a jogosítvány megszerzése.

Inhof András hozzátette, úgy érzi, hogy - bár ezt az összeget sokan nehezen fizetik ki - még mindig áron alul dolgoznak szakmájukban. Felelősségteljes munka az övék, ami egyébként egész napos megfeszített figyelmet és koncentrációt igényel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!