Zalában a Vöröskereszt 40 ezer véradót tart nyilván

2023.07.18. 16:12

Hétfőtől retró véradóhét Zalaegerszegen

Régmúlt hangulatát felidézve várják a donorokat hétfőtől a vérellátó szolgálat megyeszékhelyi intézeténél.

Arany Gábor

Hetente 250-300 egység vérre van szükség

Forrás: ZH-Archívum

Fotó: Pezzetta Umberto

A területi vérellátó intézettel együttműködve a retró véradóhetet a Magyar Vöröskereszt Zalaegerszegi Területi Szervezete évente két alkalommal szervezi meg. Nyáron és advent idején, mert ezekben az időszakokban a szabadságolások, leállások miatt kevesebb véradó jelentkezik, ám az egészségügynek szüksége van a készítményekre. 
Zalában a Vöröskereszt 40 ezer véradót tart nyilván, közülük 15 ezer tekinthető aktívnak, azaz időről időre ad vért, árulta el érdeklődésünkre dr. Baracskai Józsefné, a karitatív szervezet megyei igazgatója. Azok száma, akik már tíznél is többször nyújtották karjukat, eléri az ezret, a legalább 40-szer vért adókból 400-at tartanak nyilván, 140 a 75-szörös véradók száma  és 110 tagot számlál a százasok klubja, azaz ők ennél is többször jelentek meg véradáson. 
Az aktivitás azonban csökkenőben van, ennek kompenzálására a Vöröskereszt munkatársai rendszeresen mozgósítanak. Ez azt jelenti, hogy időről időre felveszik a kapcsolatot a nyilvántartott véradókkal. Telefonon, levélben, sms-ben keresik meg őket és kérik fel véradásra, amennyiben a donor egészségi állapota és életkörülményei ezt lehetővé teszik. A személyre szóló figyelem eredménnyel járt, mert az adatok szerint országosan és zalai szinten is öt százalékkal nőtt a véradók száma egy év alatt. Az olyan kiemelt alkalmakkor, mint a retro véradás, a vérellátó szolgálat munkatársai is mozgósítanak. A két szervezet együttműködésének eredményeként a tervezett véradásokat eddig mindig sikerült teljesíteni. Azaz hetente a 250-300 egység vért levették, ennyi donor jelent meg véradáson. 
A retró héten július 24-től hétfőn és csütörtökön 8-18 óra, kedden és szerdán 12-18 óra, míg pénteken 8-12 óra között várják az egerszegi Zárda utcában, a területi vérellátó intézetben a donorokat, akiket sörrel, zsemlével és virslivel vendégelnek meg. A várakozás elkerülésére a véradásra az interneten előre lehet időpontot foglalni. Az egerszegi retró hét után hasonlót szerveznek Nagykanizsán is.
A véradás szabályai nem változtak, tehát az előzetes egészségügyi szűrés a szokásos módon zajlik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!