Miénk itt a tér

2023.06.19. 14:00

Filmbemutatók, díszelőadások popcorn nélkül az Ady Moziban

Hosszú sor állt az Ady Mozi előtt az utcán új filmek bemutatója előtt. Csalódás volt, ha félóra várakozás után a jegypénztárhoz érve tudatták, hogy már csak az esti 8 órásra van pár jegy, vagy csak a másnapi előadásra. Megvártuk. Nem volt még internet, hogy valamilyen oldalról letöltsük a filmet.

Nagy Betti

A zalaegerszegi Ady Mozi 1993 decemberében

Azért egészen más volt széles vásznon nézni egy filmet (úgy gondolom, még mindig vannak olyan alkotások, amiket csak így érdemes) és utána találkozni a rendezővel, a szereplőkkel a bemutatókon. Amiből volt sok a ’80-as években az Ady Moziban. Például a XV. Budapesti Játékfilmszemle nagydíjas alkotását, a Szerencsés Dániel című film díszbemutatóját – újdonságnak számított, hogy a bemutatóra vidéken került sor - Zalaegerszegen tartották 1983. március 3-án. A vetítés után találkozhatott a közönség a film rendezőjével, Sándor Pállal, szereplőivel, Margitai Ágival és Nemcsák Károllyal, írja a Zalai Hírlap korabeli száma.

Vagy a Viadukt című, az 1931-ben felrobbantott biatorbágyi völgyhídról szóló amerikai-NSZK-társulással forgatott magyar film bemutatója az Ady Moziban, melyen többek között részt vett a rendező Simó Sándor és Andor Tamás operatőr 1983. január 11-én.

Dargay Attila Az erdő kapitánya című rajzfilmjének díszbemutatóját 1988. február 18-án tartották az Ady Filmcentrumban. Ez azért is fontos dátum, mert első ízben ezzel a filmmel gyakorolja a Zala Megyei Moziüzemi Vállalatból alakult Helikon Film az országos filmforgalmazói jogkörét.

1988. május 18-án már a Helikon Film rendezésében mutatták be az Úgy érezte szabadon él című magyar filmet, a díszbemutatót követő közönségtalálkozón megjelentek a stáb tagjai, dr. Bognár Szabolcs pártfogó, Vicsek Ferenc, a rendező munkatára, riporter, Vitézy László rendező, valamint Nagy Feró, a Beatrice együttes frontembere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!