Zalában mindhárom faj előfordul

2022.10.28. 16:40

Melyik lesz az év lepkéje?

Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Fecskefarkú pillangó

Forrás: BfNPI / Právics Márk

Első ízben hirdette meg Az év lepkéje közönségszavazást a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) lepkevédelmi szakosztálya. Az érdeklődők legkésőbb december 22-én, 12 óráig adhatják le szavazataikat a három jelöltre.

A közönségszavazás kapcsán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre, Právics Márk lapunknak elmondta: a lepkéket a hagyományos rendszertan két nagy csoportra osztja, a nagylepkékre és a molylepkékre. Életmódjuk alapján a nagylepkéket további két csoportra bontják, a nappali és az éjszakai lepkékre.

Fehérgyűrűs csüngőlepke
Forrás: ZH

Az MME 2023-as év lepkéje szavazásán mindegyik csoport egy-egy fajjal képviselteti magát, s valamennyi fellelhető Zalában is.  

A fehérgyűrűs csüngőlepke az egyik legszebb mintázatú csüngőlepke. Főként hegy- és dombvidéki napsütötte réteken, legelőkön találkozhatunk vele július-augusztusban. Zala megyében is előfordul, de nem gyakori. Az igen dekoratív, jellegzetes mintájú fecskefarkú pillangó kifejlett példányaival március végétől szeptember elejéig találkozhatunk. Miután országosan elterjedt, így Zala megyében mindenütt előfordul. A nagy éjjeli pávaszem a legnagyobb őshonos lepkefajunk, szárnyfesztávolsága akár a 15 centimétert is elérheti. Bár szintén országosan elterjedt lepkefaj, állománya rendkívül lecsökkent az elmúlt évtizedekben. Zala megyében elsősorban gyümölcsösökben, felhagyott szőlőhegyeken fordul elő. Az év lepkéje választás célja azonos a már korábban bevezetett közönségszavazásokéval, veszélyeztetett vagy látványos, érdekes fajokra kívánja felhívni a figyelmet.

Nagy éjjeli pávaszem
Forrás: ZH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!