film

2021.05.30. 17:00

Akik az életemre törnek: perzselő középszer

Taylor Sheridan elsősorban forgatókönyvíróként tette le a névjegyét. Őt dicséri a két ­Sicario-film, illetve a szintén remek A préri urai.

Péter Zsombor

Hangulatos thriller, de Taylor Sheridantől többet vár az ember. Képünkön Angelina Jolie a filmben

Négy éve rendezőként is kipróbálta magát, a Wind River – Gyilkos nyomon pazar bemutatkozásnak bizonyult, így okkal várhattuk a legújabb munkáját.

Hannah (Angelina Jolie) tűzoltó, akit lefokoznak egy hiba miatt. A traumáktól szenvedő nő lehetőséget kap a javításra, amikor találkozik egy kisfiúval, akinek a szeme láttára végezték ki az apját. Hannah eltökélt szándéka, hogy megvédje a gyereket és szembenézzen a hibájával.

Sheridan stílusa egyből felismerhető a munkáin. Úgy viszi tovább a neowestern vonalat, hogy mindig valami autentikus köntösbe bújtatja a viszonylag egyszerű konfliktust. Remekül bánik a helyszínekkel, felépíti a karaktereket, illetve szenvtelenül, naturalista valójában ábrázolja az erőszakot. Nagyjából erre lehetett számítani jelen esetben is, a főbb szempontokat pedig sikerült is átemelni. A sztori nincs túlgondolva, pont annyira részletes, amennyire a cselekmény megkívánja. Montana állam erdői kellően festőiek, ugyanakkor félelmetesek is tudnak lenni, ha lángok borítják. Szereplőink is hozzák, amit kell, a sheriff és neje mellett a két bérgyilkos a legemlékezetesebb karakter. Okkal nem soroltam ide a főhőst, ugyanis a film sokkal jobban működne nélküle. Érthető, miért volt rá szükség, valahogy mégis idegennek hatott ebben a közegben. Hiába a drámai vonal, a tűzoltós szálat mintha utólag írták volna bele.

Hangulatos thriller, de Taylor Sheridantől többet vár az ember. Képünkön Angelina Jolie a filmben

Ezenfelül Sheri­dan olyan hibákat vét, melyek nem jellemzőek rá. A végig vérprofi üldözők amatőr húzásokra fáznak rá, egyesek olyan sérüléseket úsznak meg karcolásokkal, melyek más esetben fatálisnak bizonyulnának, s mintha fogalma nem lenne arról, miként viselkedik, terjed, vagy meddig ég egy erdőtűz. Rengeteg a zavaró apróság, mely következetlenségekhez vezet, holott van potenciál az alapanyagban. A végeredmény így sem rossz, a cselekmény sodró lendülete kitart, az akciók nyersek és kemények, s a hangulat is be tudja rántani a nézőt. Ilyen erények mellett pláne frusztrálóak az említett negatívumok.

A színészek nem okoztak csalódást, ütős sztárparádét sikerült összehozni. Angelina Jolie nem feltétlenül volt a legjobb választás erre a szerepre, de rutinból hozza a karaktert. Jon Bernthal, Aidan Gillen és Nicholas Hoult jobb döntés, főleg ez utóbbinak állt jól a bérgyilkos karakter.

Az Akik az életemre törnek Sheridan eddigi leggyengébb munkája, de még így sem rossz film. Inkább bosszantó kapufa, melynek vannak erényei, emlékezetes pillanatai és erőteljes jelenetei. A precizitás hiánya, a felszínes elemek, illetve a következetlenségek azonban túlságosan rányomják bélyegüket a végeredményre. Egyszeri élménynek korrekt, de nem erre lesz Sheridan sem a legbüszkébb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában