Kiadvány

2019.09.30. 17:00

Láss a felszín alá! – a világháló veszélyei

Rendkívüli módon befolyásolja az életünket az online világ, az internethasználat sokaknál már függőséghez vezetett. A gyerekeket meg kell óvni ettől, ebben segít a Láss a felszín alá! 4.0. című kiadvány.

Szabó Judit

A kiadvány borítója Fotó: A szerző

Magyarországon hatmillió ember használja a Facebookot, közülük 1,25 millió már függőként éli az életét, írja Zacher Gábor toxikológus a kiadványban, mely a Zalaegerszegi Tankerületi Központ és a Holnapocska Nonprofit Kft. közös finanszírozásában látott napvilágot nemrég, pedagógusoknak és szülőknek segítséget nyújtva ahhoz, hogy a gyerekek elkerüljék az internet veszélyeit. Ezek közül csak az egyik, hogy sok fiatal az alvás rovására tölti az idejét a neten, ami kialvatlansághoz és egyre romló teljesítményhez vezet. Zacher Gábor ezen túlmutató, tragikus következményekről is ír, például azokról az internetes „kihívásokról”, amelyek lényege, hogy ha a felhasználó fiatal nem teljesíti a megadott szörnyű feladatokat, akkor rossz hírét keltik a világhálón. Ilyen volt az oroszországi Blue whale, amelynek 130 öngyilkosság lett a vége.

A kiadvány borítója Fotó: A szerző

Lőricz Ildikó gyógypedagógus, klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus arról ír, hogy a tinédzserek a legveszélyeztetettebbek a digitális térben, ők bukkanhatnak a legkönnyebben olyan internetes „társakra”, akik a problémáikat még inkább elmélyítik: szexuális deviánsokra, kábítószerezőkre, öngyilkosságra vagy abszurd cselekedetekre buzdítókra.

Zacher Gábor a kiadványt bemutató sajtótájékoztatón hangsúlyozta: fontos, hogy a gyerekeknek értékrendet, keretrendszert, jövőképet és példaképeket adjunk, ezzel megelőzhetjük a digitális függőség és más függőségek kialakulását.

– Senki nem mondja, hogy ne játsszon a gyerek a géppel, csak legyen meg a keretrendszere. Ami attól függ, hogy mi miket pakolunk bele a puttonyába, amit a születésekor megkap a hátára, s amibe be tudjuk tenni azokat az értékeket, amelyek alapján a döntéseit meg fogja hozni – mondta az egyetemi docens.

Bükiné Papp Zsuzsanna, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője az internetes adathalászat, zsarolás, kényszerítés és gyermekpornográfia témájából szemezgetve azt is kiemeli a füzetben: el sem hinnénk, hány fiatal (és idős) küldött már a szerelmének magáról erotikus képet a neten. Csakhogy a szerelem elmúlik, a kép sorsa pedig követhetetlenné válik, s szembejöhet bármikor a rajta szereplővel, az ismerőseivel…

A kiadvány sok más hasznos információ mellett olyan oldalt is ajánl – www.yelon.hu, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány online szexedukációs programja – amely a tinédzsereknek és szüleiknek segít sokszor tabunak számító kérdések megválaszolásában, valamint felsorolja, hogy kikhez, mely szervekhez lehet fordulni különböző, nethasználattal összefüggő problémákkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!