Biokertész

2018.07.10. 11:00

Nyári kedvencünk a frissen szedett, zsenge zöldborsó

Hálás vagyok a borsónak, hogy kitartott és még megmutathattam a zordon északról érkezett 8 éves leánykának, hogy kedvenc zöldsége nem zacskóban, a mirelitpult mélyén terem.

Fincza Zsuzsa

A zöldborsó az emberiség egyik legrégebbi kultúrnövénye. Jó hatással van a szívműködésre és a magas vérnyomásra ugyancsak Fotó: Fincza Zsuzsa/Zalai Hírlap

Megvizsgálhattuk a gyökerét, ahol gümőkben gyűjti a nitrogént, megcsodáltuk a virágát, hogy tényleg hasonlít a pillangóra, kibontottuk a hüvelyeket, megettünk egy maroknyit a golyócskákból, megállapítva, hogy nem véletlenül nevezik a zalaiak cukorborsónak a zöldborsót is. Pedig az egy külön faj, hüvelyestől fel lehet falni, kipróbáltam már, de az idén lemaradtam az ültetéséről. Kár, mert wokban sütve, mindenféle zöldségekkel vegyesen nagyon szeretjük.

A zöldborsó az emberiség egyik legrégebbi kultúrnövénye. Jó hatással van a szívműködésre és a magas vérnyomásra ugyancsak Fotó: Fincza Zsuzsa/Zalai Hírlap

Zöldborsóból kétfélét vetek, mindkettő értékes táplálék, kalóriaértékük 100 grammonként 88 kcal, nagy a fehérjekészletük, sok esszenciális aminosavat és zsírsavat (omega3) tartalmaznak. A kifejtőborsó friss felhasználásra ideális, elég édes, de a cukortartalma gyorsan bomlik, ne tartogassuk sokáig. Ebből kerül az asztalra közvetlenül a kertből a borsóleves, tele zsenge, idei sárgarépával és újkrumplival. Már a kertben és kifejtés közben nyersen is marokszám esszük, ami nagyon helyes, hiszen kiváló folsavforrás, különösen gazdag C-vitaminban, a koleszterinszintünkre áldásos szterolokban és a csonttömeg építését támogató K-vitaminban. A borsó által megfelelő mennyiségű flavonoidokhoz jutunk, erősítve ezzel az antioxidáns vitaminok egészségvédő hatását.

Nem hiányzik belőle a látásban is fontos szerepet betöltő A-vitamin, dúskál B-komplex vitaminokban, nem beszélve arról, hogy a létfontosságú ásványi anyagokban, köztük vasban, kalciumban, rézben, cinkben, mangánban káliumban és magnéziumban is bővelkedik. A magnézium és a kálium jó hatással van a szívünk működésére, a vérnyomásproblémákkal szenvedőknek pedig direkt jót tesz egy tányér borsófőzelék. Ráadásul emésztést serkentő hatású, rostjai gyorsítják a belek mozgását, megelőzhető vele a székrekedés, enyhíti a belekben a gyulladást, s ezzel segít kezelni még a gluténérzékenységet is. Mivel nyersen is fogyasztható – a babokkal ellentétben –, belelophatjuk a zöldséglevekbe is. Készíthetünk belőle krémet is: fél kiló főtt zöldborsóhoz hozzáöntünk másfél deci tejszínt, egy citrom levét, 1 kávéskanál őrölt köményt, 1 kávéskanál sót, 2 szál friss mentát összevágva – az egészet krémesre turmixoljuk –, pirítóssal is nagyon finom.

A velőborsót elsősorban fagyasztásra szánom, édes, de cukortartalma éréskor lassabban alakul át keményítővé. A fehérjetartalma is magasabb, de még így is igyekezzünk szedés után minél előbb lefagyasztani. Létezik direkt száraz-, más néven „sárgaborsónak” való fajta is, állítólag elég nehéz beszerezni a magot. Különösebben nem keresem, mert a teljesen érett szemekről még le kell hántolni a héjat, amit még elképzelni is elég fárasztó. A „tehénborsóról” (Vigna unguiculata) keveset hallani, hiszen jobbára csak talajtakaró növénynek vetik. Az egyik legjobb aszálytűrő pillangósként a kiszámíthatatlan időjárású, savas talajú termőterületeket óvhatjuk, javíthatjuk vele. Gyökérzetével képes akár 2 méter mélyen is átszőni a talajt, lazítva és javítva ezzel a szerkezetét és az összetételét. Kiemelkedő a nitrogénmegkötő képessége, vonzza a hasznos rovarokat, de nem csak virágjával, ugyanis a levelein és a száron lévő pórusokon is nektáriumokat bocsát ki, amit különösen a darazsak, a méhek, a hangyák és a katicabogarak kedvelnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!