Tavaszi edzésroham

2018.05.09. 14:00

A zalai szakértő javaslatai, hogy formába hozza magát a nyárra

A strandidő közeledtével látványosan megszaporodik az edzőtermek látogatottsága, sokan szeretnének ilyentájt szinte hetek alatt bátran közszemlére tehető alakhoz jutni, ám a sikert nem adják gyorsan.

Arany Gábor

Étkezést ne hagyjunk ki, de csökkentsük a mennyiséget. Növelni kell a zöldségek arányát. Száműzendők a felesleges kalóriák, a nassolnivalók, ezek helyett gyümölcsöt válasszunk Fotó: Shutterstock

Ezt a véleményét fogalmazta meg Hajmási János zalaegerszegi testnevelőtanár, személyi edző.

- Három ilyen ciklus figyelhető meg, az első az újévi fogadalmakhoz köthető, amikor sokan mondanak búcsút a káros szenvedélyeiknek, a hizlaló ételeknek és elkötelezik magukat a teljes életmódváltás mellett – kezdte.

- Ennek egyik eleme, hogy bekopognak valamelyik edzőterembe, elsősorban a fogyás érdekében. Érdekes módon hasonló figyelhető meg az őszi óraátállítás után is, amikor a hirtelen sötétedés, a bezárkózás ellensúlyozására választják a mozgást. A legnagyobb érdeklődést azonban a tavasz vége hozza el, amikor lekerülnek a nagykabátok, feltűnővé válnak a felesleges kilók, Különösen a hölgyek, pláne a harmincas korosztály fölöttiek szeretnének gyorsan lefogyni, formás, izmos testet elérni, hogy mire eljön a nyár, lehessen indulni a strandra pironkodás nélkül, és jól mutasson a bikini. Ezek irreális célok, ami kudarchoz, rosszabb esetben sérüléshez vezethet – magyarázta.

Hajmási János alapfeltételnek tartja a táplálkozás fokozatos átalakítását Fotó: AG

- Mi a megoldás?

Nos, lehet kegyes hazugság, és próbálja a jelentkező elhinni, a cél elérhető, de ami jobb, ha belátja, két hónap alatt nem lesz kisportolt a teste. Ezért inkább már a jövő évi strandszezonra készüljön, igyekezzen megszeretni a mozgást, legyen élete része. Ehhez a legfontosabb a rendszeresség és a fokozatosság. Egyszerű rávezető gyakorlatokkal kezdeni és apránként csökkenteni a kalóriabevitelt. Tehát koplalás és fizikai túlterhelés nélkül, mert a túlkapások sérülésekhez, anyagcserezavarokhoz vezetnek.

Aztán a kudarcok felőrlik a lelkesedést, a kitartást. Ezért kezdőlépésként azt kell meghatározni, hogy az adott testalkattal, fizikummal mennyi idő alatt, milyen befektetéssel érhető el a kitűzött cél. Ebben mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni – javasolta.

Persze nem mindenki keresi a megoldást az edzőtermek világában, népszerű a futás is.

Étkezést ne hagyjunk ki, de csökkentsük a mennyiséget. Növelni kell a zöldségek arányát. Száműzendők a felesleges kalóriák, a nassolnivalók, ezek helyett gyümölcsöt válasszunk Fotó: Shutterstock

Fontos az egészségügyi felmérés

- Első lépesként feltétlen ajánlott az egészségügyi felmérés, különösen túlsúly esetén. Ezt követi a megfelelő felszerelés megválasztása. Ha megvan a jó futócipő, kezdetben a futópálya, a rekortán vagy a futópad javasolható. Ezek egyenletes, sík felületek, kicsit monoton, de kiszámíthatóak a körülmények, nem terhelődnek túl az ízületek. Ha pedig pár hónap alatt megerősödik az izomzat, lehet áttérni esetleg az aszfaltra, terepre.

Figyelni kell az állandóságra, azaz a táv vagy az időtartam legyen konstans. Ezen belül fokozatosan növelhető a teljesítmény, de amint légszomj lép fel, lassítani kell. Inkább sétálni, az se baj, ha kevesebb a futás. Ha többet akar elérni, akkor nem a futás intenzitása növelendő, hanem az időtartamot kell megnyújtani. Eleinte pedig semmiképpen ne mérjék a teljesítményt – javasolta.

Hajmási János az egyedüli futást ajánlja, mert tapasztalatai szerint, ha többen állnak össze, észrevétlenül elkezdődik a versengés, vagy épp visszafogják egymást.

A szakember a siker alapfeltételének tartja a táplálkozás fokozatos átalakítását is.

- Étkezést ne hagyjunk ki, de csökkentsük a mennyiséget. Szükség van a szénhidrátokra is, ám ezek legyenek hosszan lebomlóak és növelni kell a zöldségek arányát. Száműzendők a felesleges kalóriák, a nassolnivalók, ezek helyett gyümölcsöt válasszunk. Vacsorára pedig fehérje kerüljön a tányérba, hogy a fogyás miatt a szervezet ne az izomzatot bontsa le – szólt a tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!