Gasztronómia

2018.01.21. 15:20

A miklósfaiak hagyományos répafőző fesztiválja nagykorúvá érett

Fiatalok is főztek répaételt a 18. Miklósfai Répafőző Fesztiválon.

Benedek Bálint

Fotó: Gergely Szilárd

Pistás” tarja répás ágyon polentával és finom paradicsomos répa. A 18. Miklósfai Répafőző Fesztiválra nevezők ismét ínyencségekkel lepték meg az érdeklődőket.

No és persze a Rákhely Árpád szakoktató vezette öttagú szakmai zsűrit a településrész Mindenki Házában. Aki szerint az évek során megfogalmazott kritikai észrevételeik nyitott fülekre találtak, hiszen az ételek minősége magas, az ízük pedig harmonikus.

Ebben az évben két új zsűritag is debütált. Egyikük Meleg László nyugdíjas erdész.

- A városrészben nőttem fel, a nagymamám rendszeresen főzött kerékrépából ételeket, hasonló ízvilágokat keresek – mondta. – Ez a zöldség sok titkot rejt, akár önmagában némi tökmagolajjal leöntve savanyúságként is megállja a helyét.

Mayer Ferencné a kanizsai Mező-gimnázium nyugdíjas élelmezésvezetőjeként kóstolt először. Nem volt számára ismeretlen a terep, hiszen gyakran a gyerekeknek is főztek ebből az alapanyagból.

- Könnyebben emészthető, mint a káposzta, ezért a korszerű táplálkozásba is beilleszthető – tette hozzá.

A Miklósfai Közművelődési és Városszépítő Egyesület gasztronómiai seregszemléjére hagyományos „egytál” répaétel savanyított répából, répából készült ételkülönlegességek valamint répás rétes és répás édességek kategóriákban lehetett nevezni. Az előző évekhez képest jóval többen, fiatalok is főztek.

Köteles Józsefné az egyesület elnöke kiemelte: 28 nevező 36 féle étellel érkezett.

Dénes Sándor polgármester a paradicsomos, babos répa ételt kedveli a legjobban, s mint ünnepi beszédében utalt rá a miklósfaiak büszkék lehetnek erre a finomságukra.

Ezt követően a városvezető elismerő oklevéllel jutalmazta az eddigi összes fesztiválra finomságokat készítő Drávecz Józsefné Rozika nénit, aki a mai napig sokat tesz a hagyományok átadásáért.

Fotós: Gergely Szilárd

Eredmények. Hagyományos: 1. Horváth Imréné (Miklósfa), 2. VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház (Nagykanizsa), 3. Kertbarát Kör (Miklósfa). Ételkülönlegességek: 1. Imrei Boglárka, 2. Horváth Imréné, 3. Lődri Edina, Gerencsérné dr. Berta Renáta, Németh Józsefné és Kiss Péterné (mindannyian Miklósfa). Répás rétesek és édességek: 1. Imrei György (Nagykanizsa), 2. Mindenki Háza (Miklósfa), 3. Imrei Lászlóné (Eszteregnye). Közönségdíj: Bajcsai Nyugdíjas Klub.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában