Háromszáz nap a fagyban

2024.01.19. 09:00

A sarkkörről a Balaton partjára érkezett a holland fotós

A jégbe burkolózott Balaton látványa nemrégiben egy holland profi fotós, Piet van den Bemd figyelmét is felkeltette. A fiatal férfi számára a hideg, a jég nem ismeretlen terep, hiszen egy évben 300 napot tölt a sarkkörökön. Ezúttal Balatonfenyvesen járt, és az egyik szintén fotós barátját látogatta meg.

Benedek Bálint

Piet van den Bemd profi fotós és idegenvezető.

Fotó: Szakony Attila

Piet van den Bemd profi fotós és idegenvezető. Gyerekkorában elbűvölte a természetet és a vadon élő állatok, miközben szüleivel sok különböző országba utazott. Első fényképezőgépét szintén profi fotós édesapjától 16 évesen kapta meg, a következő évben járt először az Északi-sarkvidéken és azonnal szerelme esett. Az élővilág, a tájak és a kultúra sokszínűsége lenyűgözte.

Fotó: Nature Guide Piet van den Bemd

Piet számára a legjobb érzés az Északi-sarkon a természet elemeinek kitéve lenni. Ettől úgy érzi, él, és mindig új kalandok után kutat. Legnagyobb inspirációja a szelídítetlen sarkvidéki és antarktiszi vadon. Szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a bolygó utolsó érintetlen helyei milyen gazdag állatvilággal rendelkeznek, s fontosnak érzi ezek érintetlenségének megőrzését.

Fotó: Nature Guide Piet van den Bemd

- Hét éve élek Norvégiában és szeretném megmutatni a turistáknak micsoda kincset őrzünk - mesélte. - Általában a nyarakat töltöm Grönland környékén és a Déli-sarkon. Az elmúlt év decemberében egy expedíción vettem részt, ahol bálnákat figyeltünk meg, melyek látványa is lenyűgöző különösen a fotósok számára. A kaland csodálatos meglepetést tartogatott. Az utolsó napon 5-10 bálna táplálkozását figyelhettük meg a hajó közelében.

Fotó: Nature Guide Piet van den Bemd

Többször próbáltam már drónnal, a magasból felvenni a táplálkozásuknak ezt az érdekes formáját. Ezúttal szinte tökéletes Fibonacci-spirállal, más néven aranyspirállal ajándékoztak meg, amit buborékok segítségével hoznak létre. A módszer lényege, hogy bálnák spirál vonalban a légzőnyílásukon légbuborékot engednek fel. Utóbbi tevékenység egyfajta függönyként, hálóként megzavarja, szinte elkábítja a prédaállatokat, amik ebben az esetben az apró krillek, vagyis rákok voltak. Ahogy ez a szűkülő függöny összetartja a zsákmányt, akkor érkeznek a bálnák alulról nagy sebességgel és belehörpintenek ebbe a sűrű levesbe. Most minden összeállt és tökéletes videó és fotók készülhettek.

Fotó: Nature Guide Piet van den Bemd

A holland férfi másik kedvenc fotótémája a jegesmedve megörökítése. Ahogy ő mondta: a legnagyobb ragadozó állat, a királyok királya. Nehéz lefotózni. A ragadozók közül talán az egyetlen, ami zsákmányként tekint az emberre. Az oroszlán, a barnamedve, a grizzly medve olykor megtámadják az embert, de alapvetően ezek véletlenszerű balesetek.

Fotó: Nature Guide Piet van den Bemd

Piet nem tartózkodott sokáig Magyarországon, a napokban már a Svájci-Alpokban kőszáli kecskéket és szakállas saskeselyűt fényképez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában