Száz éve a síneken

2024.07.10. 11:03

Centenáriumi gőzmozdonyünnep lesz a Vasúttörténeti Parkban (videó)

Mozdonyparádéval, kiállítással és koncerttel ünneplik az ikonikus 424-es gőzmozdony 100. születésnapját vasárnap a Vasúttörténeti Parkban.

MW

Egy 424-es gőzmozdony vontatta személyvonat halad a MÁV balatoni retró hétvégéjén Tapolca közelében 2024. július 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Száz éve helyezte forgalomba a MÁV a 424-es gőzmozdonyt, amelyet Bivaly néven is emlegettek. A jeles évforduló mellett a mozdony körül kialakult kultusz is kivételessé teszi az eseményt, mivel a vasútkedvelők és a téma iránt érdeklődők körében rendkívüli népszerűségnek örvend az 1924-ben üzembe helyezett járműtípus

– közölte a programot szervező Magyar Vasúttörténeti Park Alapítvány és a MÁV Rail Tours az MTI-vel.

A különleges jármű történetét a közönség a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Magyar Vasúttörténeti Park közös kiállításán ismerheti meg, amely egy éven át lesz látogatható a helyszínen.

A rendezvényen gőzmozdony-bemutató és mozdonyparádé is várja az érdeklődőket, akik a magyar mellett cseh és szlovák mozdonyokat, valamint a szintén ikonikus Truman gőzmozdonyt is megtekinthetik.

A számos programelem között szerepelnek a jövőbeli világot gőzzel működő technológiával elképzelő, úgynevezett steampunk szubkultúra bemutatói és játékai, de lesz a 424-es gőzmozdonyra épülő interaktív edukációs program, valamint 

megváltott vonatjegy ellenében gőzmozdonnyal hajtott szerelvényeken is utazhatnak a látogatók a Déli pályaudvarról a Vasúttörténeti Park területére.

A rendezvény a Csík zenekar és Presser Gábor közös koncertjével ér véget este az Orient csarnokban, ahol az LGT 424-es csatahajó című dala is elhangzik majd.

A 424-es mozdonyokból 1924 és 1958 között 514 épült, ezek közül 365-öt a MÁV üzemeltetett. Menetrend szerinti forgalomban 1984-ig, vagyis hatvan évig közlekedtek. 

A MÁV Rail Tours a még működő két mozdonyával, a 424-009 és a 424-247 pályaszámú járművel rendszeresen indít nosztalgiajáratokat, bemutatókat is tart, és éppen a százéves évforduló tiszteletére újul meg a Vasúttörténeti Parkban kiállított 424-365 pályaszámú gőzmozdony is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában