Nemzeti kincsek

2024.03.21. 22:36

Átadták a Hungarikum-média és a Hungarikum-díjakat

Hét nemzeti érték Hungarikum-díjat, a közmédia két műsora pedig Hungarikum Liget Média-díjat kapott a IV. Hungarikum Díjátadó Gálán, amelyet csütörtökön este rendeztek meg a Veszprémi Petőfi Színházban.

MW

A Veszprémi Petőfi Színház társulatának előadása a IV. Hungarikum Díjátadó Gálán Veszprémben 2024. március 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter beszédében hangsúlyozta, hogy 

a hungarikumok, amelyek sajátosan magyar és közép-európai értéket képviselnek, megőriznek minket, és összekötő kapocsként is felfoghatók.

Történelmi értelemben utalnak a magyarságra, nem csupán a múltra jellemzőek, de a jobb jövő reményében megjelenő értékek összességét is jelentik

 – mondta.

V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos úgy fogalmazott: a „hungarikumokra szeretettel tekintünk, az örökös elkötelezettségével”. Értékeink segítenek megtalálni helyünket a világban, megmutathatjuk általuk magunkat. Példát adnak és inspirálnak – tette hozzá.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a díjátadó gála a 2023 Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program méltó folytatása. 

Ahogyan az Európa kulturális fővárosa programsorozatnak, úgy a hungarikum bizottságnak is az a célja, hogy megmutathassuk kulturális kincseinket Európának

– emelte ki.

A IV. Hungarikum Díjátadó Gálán 

díjat kapott a magyar cifraszűr, a lángos, a Pozsonyi kifli, a füredi Anna-bál, a székelykapu, a teqball mint sport, és a höveji csipke. A Hungarikum Liget Média-díját a Kossuth Rádió Országjáró műsora, valamint a Duna Televízió és a Duna World csatornán futó Ízőrzők című filmsorozat munkatársai kapták meg.

Csoportkép az IV. Hungarikum Díjátadó Gála díjazottjairól
Forrás: MTI Fotó: Vasvári Tamás

Az Országjáró című műsor 2018 óta hallható a Kossuth Rádióban, segítségével a hallgatók hétről hétre bebarangolhatják a Kárpát-medencében élő magyarság különleges helyeit, bepillantást nyerhetnek az adott tájegység kulturális, építészeti és gasztronómiai örökségébe.

Az Ízőrzők a Duna Televízió és a Duna World csatornán 2007 óta látható országjáró, ismeretterjesztő filmsorozat, amelyben az alkotók, Róka Ildikó és Móczár István a helyi ízek, gasztronómiai különlegességek mellett a meglátogatott településeket is részletesen bemutatják.

A Hungarikum-média díjat az Országgyűlés alelnöke alapította, és olyan médiumok, szerkesztőségek, műsorok képviselőinek munkáját ismerik el vele, akik sokat tesznek a hungarikum mozgalom népszerűsítéséért.

A díjazottak Tóth Péter grafikusművész kisplasztikáját kapták meg. A patinázott színesfém ötvözet és a csiszolt gránit felhasználásával készült alkotás a napkorongot óvón közrefogó stilizált kezekkel a hungarikum szellemiségét szimbolizálja. Magassága a posztamenssel 420 milliméter.

A gála megrendezésének célja, hogy felhívják a figyelmet nemzeti értékeink megbecsülésének fontosságára. Az első gála 2013-as megrendezése óta összesen 82 „hungarikum gazdának” adták át a díjat – áll a szervezők által kiadott közleményben.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában