Furmint Február Nagykóstoló

2023.01.31. 17:55

Koccintsunk furminttal a Hagyományok Házában!

Csaknem száz termelő több mint kétszáz furmintját ízlelhetik meg a látogatók a 13. Furmint Február Nagykóstolón február 2-án Budapesten, a Hagyományok Házában. A pandémia utáni első kóstolásra a borászatok zöme ezúttal is a Tokaji borvidékről érkezik, de a Somlói borvidéket és a Balaton-felvidéket is szép számmal képviselik majd.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: View Apart

A furmint szőlőfajtát népszerűsítő programsorozat, a Furmint Február gondolata csaknem másfél évtizede merült fel először. Ennek részeként  szerte az országban – sőt túl a határokon is – ismét éttermek, borkereskedők, borbárok állítják majd a középpontba a furmintot – emlékeztettek közleményükben a szervezők. 

Kiemelték, 

az egész hónapon át tartó rendezvénysorozat csúcspontja idén is a Furmint Február Nagy Kóstoló, amelyet a hagyományokhoz híven ezúttal is a hónap első csütörtökén rendeznek meg, a budai Hagyományok Házában.

A Furmint Február mozgalom indulásakor még méltatlanul kevés szó esett a furmintról, mára azonban mind a borászok, mind a borkedvelő közösség összeköti a tél utolsó hónapját ezzel a sok lehetőséget tartogató szőlőfajtával – fogalmaztak a szervezők.

Hozzátették: a pandémiás időszak után visszatérő Furmint Február Nagykóstoló látogatói 200 furmint közül találhatják meg idei kedvenceiket és mintegy 100 borásszal találkozhatnak, beszélgethetnek.

Napjainkban egyre kevesebb olyan nagy kóstoló van, különösen a fővárosban, ahol jellemzően a borász vagy a tulajdonos mutatja be a borokat, a Furmint Február Nagy Kóstoló viszont ilyen. Ezért érdemes eljönni és első kézből ismerkedni kiváló emberekkel, izgalmas történetekkel és a nagyszerű borokkal

– idézik a közleményben Kézdy Dániel főszervezőt.

Az idei Furmint Február Nagykóstolóra a borászatok túlnyomó része ezúttal is a Tokaji borvidékről érkezik a Hagyományok Házába, de a Somlói borvidéket és a Balaton-felvidéket is szép számmal képviselik majd termelők.

Ezenfelül érkeznek többi között mátrai, sőt határon túli furmintok is, a soproni borvidék képviselői pedig idén debütálnak a kóstolón.

A szervezők külön büszkék arra, hogy a kezdeményezés már Európa-szerte hasonló rendezvények életre hívására ösztönzi a furmint kedvelőit, így olyan nagy városokban is hirdeti a Furmint Február mozgalom a magyar borok nagyságát, mint London, Párizs, Temesvár, Berlin vagy Edinburgh. 

A Furmint Február Nagykóstolóval kapcsolatos bővebb információkat ITT és ITT találnak az érdeklődők. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában