Élmény a gyerekeknek

2022.09.26. 09:45

Októberben ismét lehet pályázni a Lázár Ervin Programba

Októberben ismét várják a szervezetek és vállalkozók pályázatait a Lázár Ervin Programba, amely több mint 700 ezer gyermeknek kínál kulturális élményt.

Illusztráció/Kránicz Richárd (b), Papp István (b2) Arész, Vranyecz Artúr (b3) Hermész és Hajdu Imelda (j) Mikó Csaba Herkules című mesejátékának próbáján a debreceni Csokonai Nemzeti Színház ideiglenes előadóhelyén, a hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ színháztermében 2021. november 16-án. A darab ősbemutatóját a Lázár Ervin program részeként ezen a napon tartották Madák Zsuzsanna rendezésében.

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A szervezetek és vállalkozók pályázatait többek között színházi-, tánc-, báb- és cirkuszi előadások, komolyzenei hangversenyek, népzenei produkciók, muzeális intézmények látogatása, nemzeti parkok felkeresése, gazdaságokban az őshonos állatok bemutatása és egyéb, kiemelt kulturális jelentőséggel bíró nemzeti emlékhelyek meglátogatása kategóriákban várják október 1. és 17. között 

- hangzott el a Klebelsberg Központ közreműködésével megvalósuló Lázár Ervin Program 2023 meghirdetése alkalmából tartott sajtótájékoztatón.   

Pataki András, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára elmondta: a 2019-től futó program elindítása olyan kultúrstratégiai döntése volt a kulturális kormányzatnak, amelynek színvonala, volumene a klebelsbergi magasságokat idézi.   

Kiemelte: 

minden magyar gyerek, szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül, részt vehet a programban, amelynek célja a nemzeti identitás megerősítése és a magyar kultúra megismertetése.

A kínálatban olyan programok szerepelnek, amelyek elsősorban élményt adnak a gyerekeknek - hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: a Lázár Ervin Program nemcsak az állami fenntartású intézményekben tanulókat, hanem az összes 1-8. évfolyamos diákot - a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok tanulóit is - vagyis több mint 700 ezer gyermeket érint.   

A felhívásban álló szakmai szempontok alapján a pályázatokat tízfős szakmai bizottság bírálja el - tette hozzá.   

Elmondta: 

a nyertes pályázatok programajánlatait decemberben a KRÉTA felületen már meg lehet tekinteni. A program a tervek szerint 2023. január 1. és június 30. között valósul meg.

Tájékoztatása szerint az előző tanévben az előadó-művészeti programokon 580 ezer 926 diák, a múzeumpedagógiai foglalkozásokon 106 ezer 558 diák, a farmlátogatásokon 41 ezer 93 diák vett részt. A 2021/22-es tanévben a program 3,4 milliárd forintból valósult meg.   

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke kiemelte: a program esélyegyenlőséget biztosít a gyerekeknek, lehetőséget adva arra, hogy olyan, hátrányos helyzetű térségekben élő gyerekek is eljuthassanak kulturális eseményekre, akik előtte soha. Mint mondta, rengeteg pozitív visszajelzést kaptak az elmúlt időszakban pedagógusoktól és gyerekektől, akiknek életre szóló élményt adott a program.   

Mint mondta, az új felhívásban lazább kereteket biztosítanak, céljuk, hogy ha Budapestre érkeznek a gyerekek, a színházi előadás mellett egy múzeumba is ellátogathassanak.   

Mint felidézte, tavaly 102 szervezet jelentkezett mintegy 1800 előadásra. Kiemelte: az idén a színházakat arra kérik, hogy az előadáshoz felkészítő, feldolgozó anyagokat is adjanak.   

A program szakmai felelőse az KIM Kultúráért Felelős Államtitkársága, amely a Klebelsberg Központ közreműködésével együtt valósítja meg a kormányzat célkitűzését.   

A pályázati felhívás a https://kormany.hu/dokumentumtar/palyazatok-3 oldalon érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában