Kiberbiztonság

2023.05.31. 18:05

A digitális biztonságunkat erősíti a Kiberkoalíció

Magyarországnak a kibertérben biztonságos szolgáltatásokat nyújtó vállalatokra, az állampolgároknak pedig biztonságos digitális eszközökre van szükségük – jelentette ki Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) szerdán, a „Híd a kibertér biztonságáért” címmel megrendezett konferencián, melynek keretében állami és piaci szereplők bevonásával megalakult a Kiberkoalíció.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az SZTFH 2023 májusában egy többállomásos, országos rendezvénysorozatot indított, mely során több mint 200 vállalkozás számára mutatta be a vállalatokat érintő aktuális kiberbiztonsági fenyegetéseket, valamint a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló új törvényt. Az országos eseménysorozat utolsó és egyben záró állomása, az SZTFH „Híd a kibertér biztonságáért” elnevezésű konferenciája volt.

A rendezvényen, a hatóság kezdeményezésére megalakították a „Kiberkoalíciót” a Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ) , a Vodafone, a Yettel és a , 4iG részvételével, valamint szakmai panelbeszélgetések keretében vitatták meg a kiberbiztonsági szemléletformálás, tudatosítás és tudásmegosztás komplex feladatait.

Az SZTFH elnöke nyitóelőadásában rámutatott arra, hogy az elmúlt esztendők során a digitalizáció gyorsuló ütemben fejlődött: a digitális tér kiterjedése, a digitális megoldások kifinomultsága fényévekre van a tíz, tizenegy évvel ezelőttiekhez képest. Mint mondta, javában zajlik az új ipari forradalom, és ez a robbanásszerű, hirtelen változás gyökeresen forgatja fel mindazt, amit a gyártásról, a kereskedelemről, vagy akár a szolgáltatásokról gondolunk.

Szólt arról is, hogy Magyarországon 2020-ban a hazai vállalkozások túlnyomó többségének volt internetkapcsolata, 63%-uk rendelkezett saját honlappal is. Utóbbiak közül minden ötödik vállalkozás lehetővé tette termékeik és szolgáltatásaik online megrendelését. A hazai vállalkozások összes árbevételének 23%-a származott elektronikus kereskedelemből. Kiemelte azt is, hogy 

hazánk az informatikai szakemberek foglalkoztatása terén Finnország, Málta, Dánia, Belgium és Írország között az EU-s élvonalhoz tartozik. Az unió vállalkozásainak egyötöde alkalmazott informatikai szakembert, Magyarországon ez az arány a vállalkozások harmadára tehető.

Mint mondta, a digitális megoldások minél kényelmesebbé teszik életünket, minél hatékonyabbá válnak a vállalkozások munkafolyamatai, annál nagyobb veszélynek vagyunk kitéve a kibertérben is, de így értékelődik fel a biztonság fogalma. 

A digitális biztonságunkat veszélyeztető események akadályozhatják a gazdasági tevékenységek folytatását, pénzügyi veszteséget eredményezhetnek és alááshatják a felhasználók bizalmát. 

A hatóság elnöke hangsúlyozta, hogy a biztonság olyan érték, amely társadalmi és gazdasági versenyelőnyt képes biztosítani egy országnak. Az SZTFH szerepe itt jelenik meg, azaz a digitális eszközök és digitális szolgáltatások biztonságának a garantálása területén.

Az elnök kiemelte, 

Magyarországnak a kibertérben biztonságos szolgáltatásokat nyújtó vállalatokra, az állampolgároknak pedig biztonságos digitális eszközökre van szükségük.

A digitális tér tipikusan olyan terület, ahol a vállalkozások és a szabályozásért felelős állam közötti együttműködés megkerülhetetlen. Ezért született meg az állam és a gazdasági szereplők közötti együttműködés gondolata. A mostani összefogás legfőbb célja az, hogy a kiberteret érintő szabályozás ne a technikai fejlődés akadálya legyen, és hogy közösen ismerjük fel azokat a problémákat, amelyek szabályozással oldhatók csak meg. Azt várjuk ettől az együttműködéstől, hogy egy nyílt és élő szakmai fórum jön létre, ahol lehetőség van megvitatni a legfőbb kihívásokat és az azokra adott válaszokat

 – zárta beszédét az elnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában