Versenyképesség

2022.06.17. 14:20

Újabb 7,6 milliárd forintos beruházást hajt végre az Egis Körmenden

Az állam által 1,2 milliárd forinttal támogatott projekt keretében növelik a gyártási és csomagolási kapacitásokat, illetve analitikai vizsgálólabort és mikrobiológiai laboratóriumot hoznak létre - mondta Szijjártó Péter.

Újabb 7,6 milliárd forintos beruházást hajt végre Körmenden az Egis Gyógyszergyár Zrt., ami a már jelenleg is komoly kapacitásokkal rendelkező magyarországi gyógyszeripar további erősödését fogja eredményezni - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a francia vállalat új beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy az állam által 1,2 milliárd forinttal támogatott projekt keretében növelik a gyártási és csomagolási kapacitásokat, illetve analitikai vizsgálólabort és mikrobiológiai laboratóriumot hoznak létre.

Beszédében kiemelte, hogy bár napjainkban az ukrajnai háborúra irányul szinte minden figyelem, nem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt két évben a világnak "elementáris erejű" egészségügyi válsággal kellett szembenéznie.

Ezzel kapcsolatban üdvözölte, hogy Magyarországon már 6,4 millióan vannak beoltva a koronavírus ellen, kis híján 300 ezren már a negyedik vakcinaadagot is megkapták, valamint csökken a kórházban ápoltak és a fertőzöttek száma is.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar egészségügy a krízis idején mindvégig működőképes maradt, a gyógyszerellátásban nem alakult ki zavar, a magyar gazdaság megerősödve került ki a világjárványból és a politikai stabilitást is sikerült megőrizni.

"A sikeres védekezés egyik fő mozgatórugója az volt, hogy Magyarország olyan gyógyszeripari kapacitásokkal rendelkezik, amelyek a stabil, nyugodt, kiszámítható védekezésnek egészen kiváló alapját tudták biztosítani" - fogalmazott.

Aláhúzta: jól mutatja a szektor versenyképességét, hogy a hazánkban előállított gyógyszeripari termékek 85 százalékát a külpiacokon értékesítik, s noha Magyarország a lakosságszámát tekintve 95. a világon, a gyógyszeripari export terén a 21.

Továbbá arról is beszámolt, hogy a magyar gyógyszeripar termelési értéke tavaly először haladta meg az 1000 milliárd forintot, s ez az idei év első négy hónapjában 5,5 százalékkal nőtt, így elérte a négyhavi csúcsnak számító 380 milliárd forintot. Az iparágban foglalkoztatottak száma eközben egy év alatt 7 százalékkal nőtt és meghaladta a 36 ezret.

A miniszter végezetül rámutatott: az utóbbi húsz évben 220 milliárd forint értékben Magyarországon beruházó Servier-csoport világszerte tizenhat gyártóbázissal rendelkezik, így hatalmas elismerés, hogy mégis hazánkba hozta az új beruházását.

Kitért arra is, hogy a francia vállalatok alkotják az ötödik legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, és Franciaország mára hazánk tizedik legfontosabb kereskedelmi partnere. Hozzátette, hogy tavaly 8,7 milliárd euróval megdőlt a kétoldalú kereskedelem rekordja, és az idei év első három hónapjában újabb 16 százalékos növekedést regisztráltak.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az Egis Gyógyszergyár Zrt. beruházását bejelentő sajtótájékoztatón a minisztériumban 2022. június 17-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában