Ország-világ

2021.02.11. 17:22

Októberre elkészül a nemzeti gázszállítási hálózat az azeri gáz fogadására

Magyarország októberig befejezi a nemzeti gázszállítási hálózat hiányzó szakaszát, amivel kész lesz az azeri gáz fogadására – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Déli Gázfolyosó Miniszteri Tanácsadó Testületének csütörtöki online ülésén.

Szijjártó Péter – Facebook-oldalán közzétett – videójában kiemelte: a közép-európai energiaellátás mindig is kulcsfontosságú volt. A gázellátás Magyarországon nemzetbiztonsági kérdésnek számít. Ezért a magyar kormány számára kulcsfontosságú a diverzifikáció, mind a forrás, mind az útvonal tekintetében. A miniszter jó hírnek nevezte a déli gázfolyosó befejezését, de azt mondta, ez még csak „félút a sikerhez vezető úton”.

Felhívta a figyelmet a kapcsolatépítés és az infrastrukturális fejlesztések fontosságára, hogy mielőbb megépüljenek a nemzeti hálózatok hiányzó szakaszai. Szerbia már kiépítette vezetékrendszerét Bulgáriától a magyar határig. Fontos, hogy mielőbb befejeződjön a Görögországot és Bulgáriát összekötő szakasz. Magyarország is építi a szerb határ és a nemzeti hálózat közötti hiányzó szakaszt – közölte. Hozzátette: ez teszi majd lehetővé, hogy meglegyen Magyarország közvetlen összeköttetése a déli gázfolyosóhoz.

Szijjártó Péter örömét fejezte ki, hogy 2023-tól reális lehet a déli gázfolyosó kapacitásának növelése és új források bevonása Azerbajdzsánnak köszönhetően. Ezért a magyar kormány arra utasította az állami elektromos- és gázműveket, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat a Socarral (azeri olajipari vállalattal) a szerződéses keretrendszer kialakításához, amely révén Magyarország az azeri gázt vásárolja a jövőben.

A miniszter üdvözölte továbbá a Türkmenisztánnal aláírt együttműködési megállapodást, amelynek nyomán közös kutatásokat végeznek majd a Kaszpi-tengeren. Ez – mint a miniszter kiemelte – lehetőséget teremt arra, hogy új erőforrásokat aknázzanak ki a déli gázfolyosó számára.

Szijjártó Péter felszólalásában kitért arra is, hogy a legnagyobb magyar olajtársaság, a Mol a legnagyobb közép-európai beruházó, befektető Azerbajdzsán területén.

Jelenleg a BP-t és a Socart követően a Mol birtokolja a harmadik legnagyobb portfóliót az ACG-ben (Azeri-Chirag-Gunashli), Azerbajdzsán legnagyobb, stratégiai fontosságú olajmezőjében.

A mintegy 38 milliárd dollár összköltségű déli gázfolyosó egy 3500 kilométer hosszúságú, hat országon keresztül futó vezetékhálózat. Azerbajdzsánból, a Sah Deniz mezőről – a már korábban megépült – dél-kaukázusi (SCP) és transzanatóliai (TANAP), valamint az ősszel átadott transzadriai (TAP) vezetéken keresztül szállítják el a kitermelt földgázt. Azerbajdzsán a déli gázfolyosón 25 éven át évi 10 milliárd köbmétert szállít Európának, ezen felül évi 8 milliárd köbmétert Törökországnak. A török szakasz már korábban megépült, azon 2018 nyara óta érkezik az azeri földgáz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában