Területalapú támogatás

2019.03.24. 14:22

Már százezren aláírták a magyar gazdák érdekében indított petíciót

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) kezdeményezése az uniós agrárforrások szintjének megőrzését célozza.

Hajdúszovát, 2019. március 2. Nagy Ferenc mezõgazdasági gépkezelõ talaj-elõkészítést végez a borsó vetése elõtt Hajdúszovát határában, a Köteles dûlõben. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA

Fotó: Oláh Tibor

Az Európai Bizottság (EB) 2020 után számottevően, 15-20 százalékkal csökkentené az agár- és vidékfejlesztési támogatásokat. Ez jelentősen rontaná a magyar mezőgazdaság fejlődési lehetőségeit, az élelmiszer-előállítás biztonságát és az ágazat munkaerőmegtartó-képességét – mutatott rá Farkas Sándor agrárminisztériumi parlamenti államtitkár vasárnap a Csongrád megyei Fábiánsebestyénen tartott sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár hangsúlyozta:

a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy az agráriumtól elvont forrásokat az EB migrációs politikára fordítaná.

A százezer támogató azt jelenti, hogy a magyar gazdák és a termőföld védelmében indított petíciót nemcsak a közvetlen érintettek, hanem a társadalom széles rétegei támogatják – közölte az államtitkár, hozzátéve: ez olyan háttér, amelyre oda kell figyelnie az Európai Bizottságnak is.

A kormány – a gazdaképviseletek bevonásával – szoros egyeztetést folytat más uniós tagországokkal. Erre azért is szükség van, mert a támogatások szűkítése mellett az EB olyan feltételeket támasztana, amelyek jelentős mértékben megnehezítenék a gazdák forráshoz jutását – hívta fel a figyelmet Farkas Sándor.

Amennyiben megvalósulnának a brüsszeli tervek, a magyar gazdáknak évente és hektáronként 15 ezer forinttal kevesebb területalapú támogatás jutna, ami a fejlesztés lehetőségét venné el a termelőktől

- mondta a politikus.

A támogatáscsökkentés azonban közvetve minden állampolgárt érintene, mivel várhatóan élelmiszerár-robbanással járna

- szögezte le az államtitkár.

Farkas Sándor ezért arra kért mindenkit, hogy május 3-ig akár online, a www.peticioamagyargazdakert.hu oldalon, akár a falugazdászoknál vagy a NAK megyei igazgatóságain elérhető íveken támogassa aláírásával a kezdeményezést.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában