Gazdaság

2017.05.03. 16:00

Zalatárnok behódolt: különleges látogató járt a településen

A Kelemen Imre utcában élő Gyarmati család figyelt fel arra a szürkésbarna, csapzott bundájú jószágra, amely komótosan, a legnagyobb nyugalommal ballagott a szomszédos gabonavetésről a sportpálya mellett csordogáló Szigeti-patak irányába.

Bekő Tamás

A ritka vendéget először vidrának vélték, ám a helyszíni szemle során kiderült, hogy a falut egy hód tisztelte meg.

Egykor őshonos hódállományunk a 19. század közepére pusztult ki teljesen, ám néhány évtizede, elsősorban a hód-visszatelepítési programnak köszönhetően ismét terjeszkedik, és jól érzi magát hazánkban.

A zalatárnoki hód a Szigeti-patak vízében mártózva. A képen jól megfigyelhető az állatra jellemző lapos, pikkelyes farok
Fotó: Bekő Tamás

Zalában első ízben 1998-ban jelentek meg a Murán, később a Kerkán, a Principális csatornán és a Zalán is előfordultak, legutóbb pedig a Kis-Balatonon lehetett találkozni hódnyomokkal. Ilyen esetre azonban, hogy Európa legnagyobb rágcsálója fényes nappal, meglehetősen távol minden számára ideális élőhelytől, lakott belterületen bukkant volna fel, megyénkben még nem nagyon volt példa.

A hód egyébként védett állat, eszmei értéke 50 000 forint, így vadászata és élőhelyének tönkretétele tilos. Megérinteni, megfogni pedig már csak azért sem tanácsos, mert óriási metszőfogaival - melyekkel képes akár emberderéknyi fákat is kidönteni - fájdalmas harapással felelhet.

Ezek is érdekelhetik