Gazdaság

2016.08.09. 14:58

Havi két kötelező szabad vasárnap, pótlékkal? - Újabb kiskercsomag

Zalaegerszeg – A vasárnapi boltzár eltörlése után nehezen jön létre mindkét oldalt kielégítő egyezség. A napokban Szatmáry Kristóf miniszteri biztostól hangzott el, hogy a kormány új kiskereskedelmi csomag bevezetését tervezi.

Hajdu Péter

Ennek lényege a dolgozók számára két kötelező vasárnapi szabadnap biztosítása, a vasárnapi munkára vonatkozóan pedig sávos bérpótlék bevezetése. Ez azt jelenti, hogy vasárnap délig 100 százalékos bérpótlék járna, utána pedig kétóránként ezen felül is emelkedne a bérpótlék. Szakmai és érdekvédelmi vezetők véleményére voltunk kíváncsiak ez ügyben, s mint kitűnt, a terv mögött nem áll semmiféle szakmai egyeztetés.

Dr. Antalffy Gábor, a KISOSZ ügyvezető elnöke leszögezte, a javaslat nélkülük született.

– Legjobb tudomásom szerint a többi érdekképviseletet sem vonták be. A vasárnapi nyitvatartás kérdése a mi tagsági körünket is érinti, hiszen a legtöbb kis boltban alkalmazott is dolgozik – mondta Antalffy Gábor.

A KISOSZ ügyvezető elnöke ezt követően a kereskedelmi kisvállalkozások sajátosságait is szükségesnek tartotta megemlíteni.

Mint elmondta, a tagsági körükben a multinacionális hálózatokkal szemben magasabb arányban dolgoznak szakképzett kereskedők, akiknek a szakképesítésért járó bérminimum az alapjuk, azaz magasabb bérszínvonalon alkalmazzák őket, mint a nagy áruházakban.

– Az említett javaslat a szakma véleményét nem tartalmazza, másrészről pedig a szakmában bekövetkezett béremeléseket is jelentősen torzítani fogja. Ugyanis több kereskedelmi lánc jelentős béremeléseket hajtott már végre, s most utólag tapasztalják majd, hogy a megemelt bérekre még jócskán rá kell pakolni pótlékokkal. Ezért ez a javaslat nem szerencsés megoldás. Egyeztetni kellett volna a szakmával, és meg kellett volna várni, amíg a munkahelyi béralkuk megtörténnek. El kell dönteni ugyanis, hogy egy központi kvázi bérszabályozás történik a minimum szintjén, vagy rábízzuk a béreket a munkahelyi szintekre – közölte a KISOSZ elnöke.

A vevő a minél hosszabb idejű nyitvatartásban érdekelt, érte folyik a verseny. Nem könnyű a kiszolgálásához szükséges hátteret megteremteni úgy, hogy a munkavállaló is elégedett legyen

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke elmondta: a vasárnapi nyitvatartás kapcsán már korábban beadták a javaslataikat, azokhoz ragaszkodnak.

– Utoljára a kormánypárt frakcióvezetőjével tárgyaltam a témával kapcsolatban. A javaslatainkra azt mondta, igen, értékelhetők és átgondolandók, majd a részletekről abban maradtunk, hogy szeptemberben kerül ismét napirendre a téma. Javaslatunk szerint szabályozni kell a vasárnapi munkavégzést, mégpedig úgy, hogy a kereskedelemben vasárnap csak egyetlen, 8 órás műszakban lehessen foglalkoztatni a dolgozót. A másik javaslatunk pedig az volt, hogy egy hónapban két vasárnapnál többet ne lehessen dolgoztatni senkivel. Illetve a hónap másik két hétvégéjén viszont a szombat legyen szabad azok számára, akik vasárnap dolgoznak, mert számunkra mindenképpen fontos, hogy a hétvégék legalább egy részét együtt töltse a család – említette a szakszervezeti elnök.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség nem tekinti a kormány hivatalos álláspontjának, amit Szatmáry Kristóf miniszteri biztosra hivatkozva megszellőztetett a sajtó. Vámos György, a szervezet főtitkára ezt finomabban fogalmazva közölte:

– Az Országos Kereskedelmi Szövetség nem rendelkezik információval arról, hogy mit tervez a kormány. Ezzel kapcsolatosan annyit tudok mondani, mi a vasárnapi nyitvatartás jelenlegi szabályainak a megtartását tartjuk helyesnek – így Vámos György.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!