Gazdaság

2015.04.28. 13:09

Ha nem jön meg időben az elszámolás - Panasz a Pénzügyi Békéltető Testületnél

Az elszámolási törvénnyel kapcsolatos sorozatunk mai témája: hogyan, mikor, milyen esetben lehet a Pénzügyi Békéltető Testülethez fordulni. A kérdésekre dr. Kispál Edit a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője, a téma egyik szakértője válaszol.

PLT-információ

Mit tehet az a deviza-alapú hitellel rendelkező ügyfél, aki április 30-ig nem kapja meg bankjától az elszámolást?

A törvény értelmében a pénzügyi intézményeknek 2015. március 1. és április 30. között kell kiküldeni, vagyis postára adni az elszámolást. Előfordulhat, hogy a bankok az elszámolást az utolsó napokban postázzák. Ebben az esetben az értesítések tértivevényes kézbesítése néhány napot, vagy akár egy hetet is csúszhat, így elképzelhető, hogy május elején kapják meg az érintettek.

Ugyanígy késve várhatóan májusban kapják meg azok az ügyfelek is az elszámolást, akiknek a bankjuk (ilyen pl. az OTP, K&H) és az állam közötti per márciusban zárult le. A törvény értelmében a bankoknak a per befejezését követően 60 napon belül kell kiküldeni a tájékoztató-elszámoló leveleket.

Amennyiben az ügyfél nem kapja meg a bankjától az elszámolást, annak ellenére, hogy érintett az elszámolási törvényben, első lépésként a pénzügyi intézménytől kell azt kérnie. Ezt megteheti személyesen a bankfiókban, de megteheti írásban is. Fontos, hogy ez később igazolható legyen. Amennyiben a bank az ügyfél kérelme ellenére sem küldi meg az elszámolást, úgy a fogyasztó segítséget kérhet a Pénzügyi Békéltető Testülettől. Segítséget kérhet a levél kézhezvételétől számított 30 napon belül a fogyasztó a testülettől akkor is, ha a banktól kapott elszámolással nem ért egyet, mert abban a szolgáltató számolási hibát vétett, vagy helytelen adatból számolt.

Fontos, hogy a fogyasztó minden esetben először a pénzügyi intézménynél írásban tehet panaszt, és csak annak eredménytelensége esetén tehet panaszt a Pénzügyi Békéltető Testületnél.

A PBT-hez is írásban kell minden iratot benyújtani, amellyel igazát tudja bizonyítani, másolatban csatolja a kérvényhez. A kérvény, formanyomtatvány letölthető az www.mnb.hu honlapról is, illetve a pénzügyi intézmények honlapjáról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!