Gazdaság

2015.02.18. 15:12

Tavaly negyedével kevesebb lett az álláskeresők száma

Zalaegerszeg – Az előző évhez képest tavaly jelentősen csökkent az álláskeresők havi átlagos száma Zala megyében.

Hajdu Péter

Míg 2013-ban 16.276 álláskeresőt jegyeztek havonta átlagosan a megyében működő munkaügyi kirendeltségeken, addig tavaly körülbelül a háromnegyedére, 12.262-re csökkent a számuk havonta. Többek között erről is tájékoztat a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, a a Zalai Hírlapnak megküldött tavalyi szakmai munkájukról, illetve a megye munkaerőpiaci folyamatairól szóló tájékoztatásában.

A megye gazdasági és munkaerőpiaci folyamatainak népességre vonatkozó adatait a KSH kimutatásai alapján idézi a munkaügyi központ. Ezek szerint a megye lakossága, az országos helyzethez hasonlóan, évek óta csökken, 2014. január 1-jén 280 ezer fő volt. Közülük 67 százalék, 188 ezer személy tartozott a munkavállalási korú népesség körébe. Zala a gazdasági mutatók alapján a megyék között a középmezőnybe tartozott, tavaly szeptember végén 49.300 regisztrált vállalkozást számoltak össze, amelyek közül 11 ezer társas, 38 ezer 300 egyéni vállalkozás volt. Az ipari termelés volumene az első kilenc hónapban 4 százalékkal nőtt, míg országosan 9 százalékkal bővült.

E gazdasági környezetben csökkent mintegy negyedével a regisztrált álláskeresők száma, havonta átlagosan 12.262-re. A munkaügyi központ elemzése szerint, amellett, hogy állami támogatás nélkül is nőttek a megyében a munkaerő igények, a kedvező változásokban nagy szerepe volt a közfoglalkoztatási programoknak. Mindezek hatására megyén belül valamennyi járás területén 20 százalék feletti volt az álláskeresők számának csökkenése tavaly. A nyilvántartott álláskeresők aránya (munkanélküliségi ráta) 2,9 százalékponttal javult, 2014-ben átlagosan 9,4 százalékra alakult. Ez az arány Lenti (8,1 százalék), Zalaegerszeg (8,3 százalék) és Keszthely (7,5 százalék) térségében tartósan alacsonyabb az átlagosnál. Hosszú ideje Letenye térségében (13,3 százalék ) volt a legmagasabb a ráta, de Nagykanizsa körzetében (11,4 százalék) is folyamatosan meghaladta a megyei értéket.

Hasonlóan kedvező tendenciát mutatott a nyilvántartott álláskeresők úgynevezett érintett létszámának alakulása. Azokat nevezik így, akik az év folyamán legalább egyszer megjelentek a munkaügyi szervezetnél valamilyen ügyben. Tavaly ők összesen 30.538-an voltak, az egy évvel korábbinál 3913-mal kevesebben. Ez a csökkenés is a közfoglalkoztatási programok nagy volumenének tudható be. A munkaerő-piaci szempontból kiemelt célcsoportok közül (25 év alattiak, illetve felettiek, álláskereső nők és férfiak, tartósan álláskeresők és 50 év feletti álláskeresők, megváltozott munkaképességűek) valamennyinél csökkent az érintett létszám az előző évihez képest. Különösen jelentős volt a csökkenés a tartósan álláskeresők (17,2 százalék) és a megváltozott munkaképességűek (34,8 százalék) érintett létszámát illetően.

2014-ben 16.782 személy vált foglalkoztatottá, ez hasonló nagyságrendű a 2013-as évihez. A támogatott álláshelyekre történő elhelyezkedések száma elérte 8.878-at, ez az egy évvel korábbinál 907 fővel, 11,4 százalékkal volt magasabb. Tavaly támogatás nélkül 7.904-en helyezkedtek el, az ő számuk az előző évihez képest 879 fős, 10 százalékos elmaradást mutat.

Tavaly csak Nagykanizsán működő munkáltatók jelentettek be csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó szándékot, majd a törvény szerint erről szóló döntést. Az öt cég először 302 fő leépítési szándékát jelezte, majd ez a szám döntésig 275-re csökkent. A Rotary Zrt. 32 fő leépítéséről döntött, a DKG East Zrt. 21-gyel, a Choco Bonita Kft. 62-vel csökkentette dolgozóinak létszámát. A Prevent Premium&Interior Kft. először 147 fő leépítési szándékát jelezte, majd visszavonta ezt. A Magyar Telekom 16 fős leépítési szándékot jelentett be.

A munkaügyi központ 274 munkáltatótól gyűjtött adatok alapján készített rövidtávú prognózist a 2015-ös évre vonatkozóan. A cégek válaszaiból – összesen 21.400 főt foglalkoztatnak –, idén 2 százalék körüli létszámbővítés prognosztizálható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!