Gazdaság

2014.06.05. 10:03

Egyre több lesz a felszámolás

Májusban minden idők második legrosszabb hónapját zárta a magyar cégstatisztika. Egy hónap alatt 3797 céget törölt a cégbíróság – tájékoztatta a Zalai Hírlapot az Opten céginformációs szolgáltató.

Hajdu Péter

Az idei májusnál csak a tavaly októberi volt rosszabb, amikor 3900-nál is több cég szűnt meg. Az őszi csúcs még áll, viszont idén március óta 3000 feletti megszűnést regisztrál a statisztika. A háromhavi mozgóátlag ezzel 3500 cégre emelkedett. Tavaly ilyenkor a háromhavi átlag 2722 megszűnést mutatott, amihez képest a mostani érték 28 százalékos növekedés. „A törlési rekordot hozó tavaszhoz képest a nyári hónapokban némi megnyugvást várunk, de arra számítunk, hogy a tavaly nyári értékeket jóval meghaladó számú cégtörlést tesznek közzé. Szeptembertől kezdve pedig megint törlési hullámról kell majd beszélnünk" – véli Tóth Tamás, az Opten ügyvezetője. Ennek oka, hogy a törlések között továbbra is magas marad a 2012-ben tömegével indított felszámolási eljárásokat lezáró döntések száma, és ez kiegészül a kényszertörlések eredményeként közzétett megszűnések növekedésével.

Májusban 1750 céget töröltek felszámolási eljárás következtében, ami nem rekordérték, de 2013 közepe előtt elképzelhetetlenül soknak számított. Ezeknek az eljárásoknak a száma az év eleje óta tartósan magas. További probléma, hogy most induló felszámolásból is egyre több van: csak májusban 1743-at tett közzé a cégbíróság, ami hosszú távon is magas megszűnési rátát valószínűsít az elemzés szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!