Gazdaság

2014.06.18. 13:10

Egy év alatt 8,9 százalékkal csökkentek a termelői árak

Idén áprilisban a mezőgazdasági termelői árak 8,9 százalékkal mérséklődtek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Hajdu Péter

A Központi Statisztikai Hivatal napokban megjelent adatai szerint a mezőgazdasági termelői árakon belül a növényi termékek ára 13,6 százalékkal csökkent, az élő állatoké és állati termékeké 0,9 százalékkal növekedett.Áprilisban a gabonafélék ára 17,1 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A búza felvásárlási ára 56.100, a kukoricáé 49.400 forint volt tonnánként, ez 13,8, illetve 18,7 százalékos csökkenést jelentett. Az ipari növények ára 15,6 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

A burgonya ára 7 százalékkal csökkent a tavaly áprilisi magas árszinthez viszonyítva. A zöldségfélék ára 1,1százalékkal mérséklődött, a gyümölcsféléké pedig változatlan volt az előző évi áprilisihoz mérten.A vágóállatok termelői árszintje 2014 negyedik hónapjában 2,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A vágósertés termelői ára 0,5 százalékkal mérséklődött, így a felvásárlási ára 389 forint volt kilogrammonként (2013 szeptemberben még 435 forint volt). A baromfi ára összességében 5,6 százalékkal maradt el az előző év áprilisitól. A vágócsirke felvásárlási ára tavaly május óta (299 forintról) folyamatosan csökkent ez év márciusáig, de áprilisban az előző hónaphoz viszonyítva több mint 4 százalékkal növekedett, így jelenleg 280 forint kilogrammonként.

Az állati termékek ára 8,7 százalékkal volt magasabb 2014 áprilisában az előző év azonos időszakához képest. A tojás ára 7,1 százalékkal csökkent, miközben a tej termelői ára 13,5 százalékkal nőtt.

Az átlagon belül azonban nem kis különbségek vannak.

– Február óta folyamatosan csökken a tojás ára. Nagy mennyiségben érkezik külföldről, elsősorban Lengyelországból a tojás, ami lenyomja a hazai árakat. Az árcsökkenést jóval nagyobbnak érezzük, mint 7 százalék. Van olyan vevőnk, aki már szinte csak a termelési költséget, 17-18 forintot akar fizetni darabjáért – hallottuk Gorza Ferencné egervári tojástermelőtől.

A zalalövői Vizy család 25 tejelő tehénnel termel tejet, ők nem érezték e növekedést.

– Gondolom csak a nagyobb termelők tudtak elérni felvásárlási áremelést, mi nem. Tehenenként átlagosan 20-22 liter tejet adunk át a Pannontej Zrt.-nek. Literenként 90 forint plusz áfa a felvásárlási ár, amit a minőségi követelmények teljesítésével még tudunk növelni. Így azért meg tudunk élni a tejből, feltéve, hogy a takarmányárak nem emelkednek meg. De a felvásárlási ár számunkra nem emelkedett – mondta Vizy Tiborné.A tojás felvásárlási és piaci ára 2014. január óta lényegében nem változott, az index változását a bázis ár változása okozza. A tej felvásárlási ára a 2014 februári csúcs óta 4 százalékkal csökkent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!