Gazdaság

2014.05.08. 14:00

Cégtörlési csúcs lesz

Az idei első negyedéves adatok arra engednek következtetni, hogy idén cégtörlési csúcs következhet be a vállalkozások körében.

Hajdu Péter

A feketelista.hu internetes portál adataiból kiderül, hogy az idei első negyedévben már közel harmadannyi cég szűnt meg az országban, mint tavaly egész évben. Pedig az elmúlt hat év alatt tavaly érte el a csúcsot a vállalkozások törlésének száma, az év folyamán összesen 33.604 céget töröltek a bíróságok. A 2008-as 19.426 cégtörlés a következő években 27.000 fölé emelkedett, és kisebb ingadozásokkal egészen a tavalyi ugrásszerű növekedésig azt a szintet tartották.

A cégvilág életének ez a tendenciája visszaköszön a területi adatokban, így a zalai folyamatokban is.

A gazdasági, pénzügyi válság kezdetének 2008-as évét véve vízválasztónak, látszik, hogy onnantól megemelkedtek a negatív jelentésű számok, így a cégek törlésének az adatai is. Zala megyében 2008-ban 509 vállalkozás törlését lehetett összeszámolni, ami 2009-ben 854-re emelkedett, majd ismét csökkent, egészen 2012-ig.

Tavaly Zala megyében az utóbbi hat évben szűnt meg különböző okokból a legtöbb cég, az év során összesen 883.

Ebből a szempontból az országoshoz hasonlóan, az idei első negyedéves zalai részadat sem kecsegtet sok jóval. Míg országosan az első negyedévben a tavaly egész éves törléseknek közel harmada ment már végbe, addig Zala megyében több mint harmada. Januártól március végéig a megyében 303 vállalkozás szűnt meg a tavalyi egész éves 883-mal szemben.

Ez a folyamat ellentmondásosnak látszik a gazdaság javuló tendenciájához képest. A cégtörlések alakulása természetesen nem az adott év gazdaságát tükrözi. Sokkal inkább a korábbi években megindított nagy számú felszámolási eljárás kifutásáról van szó.

Szerepet játszik az adatok alakulásában az is, hogy szigorodtak a jogszabályok, az új típusú kényszertörlési eljárás jóval gyorsabbá teszi a cégek megszüntetését. A vállalkozások megszűnését eredményező eljárások közül a felszámolások vezetnek, jóval kisebb a számuk a tulajdonosok által saját cégük megszüntetéséért indított végelszámolásoknak. Utóbbiak többsége menet közben felszámolásba fordul át, mivel a tulajdonosok nem tudják kiegyenlíteni a tartozásaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!