Gazdaság

2013.09.11. 15:40

Figyelem, őszi tennivalók az állatbetegségek megelőzéséért!

Zalaegerszeg - Ősszel több állategészségügyi tennivalóra is figyelniük kell az állattartóknak, és bejelentési kötelezettségük is akad.

Hajdu Péter

Ezekről tájékoztatta a Zalai Hírlapot dr. Boncz Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság igazgatója. Több állatfaj veszélyes betegségeitől mentes Zala megye, vagy mentesítés alatt áll. A mentesség folyamatos ellenőrzése és fenntartása nagyon fontos dolog, ezek egy részét tavaszi és őszi csoportokba osztották.

Mint ismert, évente egyszer kötelező az ebeket veszettség ellen beoltani, illetve a zoonózis rendelet alapján évente egyszer kötelező őket széles spektrumú féreghajtóval kezelni.

– A veszettség elleni oltási kampány szeptember elejétől megkezdődött. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ez évtől minden kutyát egyedi azonosítóval, közismert nevén chip-pel kellett ellátni. Ennek meglétét ellenőriznie kell az állatorvosnak, ez feltétele az oltásnak. Ezért aki még nem tette meg, az oltás előtt pótolja a kutya chip-pel való ellátását – mondta az igazgató.

Arra a kérdésünkre, vajon mennyi ebről van szó a megyében, elmondta, a hivatalos adatok szerint közel 40 ezerről. Ez az állatorvosi nyilvántartások alapján ismert adat, de feltételezhető, hogy ennél több a számuk.

A veszettség elleni immunizáció a rókák körében is évente visszatérő esemény, őszi és tavaszi kampányokkal.

– A rókák veszettség elleni őszi immunizációja október 9-14. között történik a megyében. Ebben az időszakban repülőgépről szórják le meghatározott útvonalon a vakcinával preparált csalit. Ez egy kis pogácsaszerűség, benne vékony fémlapkába rejtett hatóanyaggal. Amikor a róka elharapja a csalit, eltörik a fémlapka, egy kicsit felsérti az állat ínyét, így jut a szervezetébe a veszettség elleni anyag. Arra ügyelni kell, hogy a csalik kiszórása utáni két hétre legeltetési tilalmat és ebzárlatot rendelünk el – figyelmeztetett dr. Boncz Attila.

Ugyancsak mentes a szarvasmarha állomány több veszélyes betegségtől, ezek közül kettőt említett. Ilyenkor, a brucellózis monitoring során végzik az állatorvosok a szarvasmarha állományvizsgálatokat, ami vérvétellel jár, és ez alkalommal kerül sor a gümőkór (tbc) bőrpróbára is. Dr. Boncz Attila elmondta, a kockázat kettős. Egyrészt súlyos humánegészségügyi vonzata van, másrészt az említett betegségektől való mentességet igazolni kell nemzetközi szervezetek előtt. Ha ez időben nem sikerül, korlátozhatják az élőállat exportot, vagy az állati termékek kivitelét, ami hatalmas gazdasági kárt okozna a termelőknek is. Éppen ezért állami támogatás vehető igénybe a vizsgálat költségeihez, aminek igénylése folyamatos, és az igazgatóságon kell leadni.

– Finisébe érkezett a méhek nyúlós költésrothadásának monitoring vizsgálata, aminek határideje szeptember 30. Ezeket a vizsgálatokat a megyei méhegészségügyi felelősökön keresztül végezzük. A méhészek kötelessége ugyanakkor, hogy az aktuális méhcsalád számokat bejelentsék. Ezt az igazgatóságunkon kell megtenni, az ehhez szükséges formanyomtatványt interneten, az enar.hu oldalról lehet letölteni és kinyomtatni.

Az igazgató elmondta, nincs madárinfluenza fertőzés, de az állategészségügyi hatóság monitoringja ez ügyben is folyik. Az ősz folyamán a megyében 25 háztáji gazdaságot fognak felkeresni vizsgálat céljából, a nagy létszámú állományok ellenőrzése pedig folyamatos.

Lentiben ezen a hétvégén oltanak

Lentiben ezen a hétvégén tartják a kutyák kötelező veszettség elleni védőoltását. Az ebtulajdonosok pénteken délután három és hét óra között, szombaton és vasárnap pedig reggel héttől déli 12-ig vihetik kedvenceiket az inkubátorházban található Daktari Kisállatrendelőbe. Mint az közismert, minden három hónaposnál idősebb eb oltása kötelező, négy hónaposnál idősebb kutya pedig csak mikrochippel, azaz egyedi azonosító jellel tartható, aminek meglétét az állatorvosok kötelesek az oltáskor ellenőrizni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!