Gazdaság

2013.02.06. 17:13

Búcsú Edison találmányától

Beszüntették a hagyományos villanyégők gyártását, mégis lehet kapni. Csak a korábbi ár többszöröséért.

Arany Gábor

- A valódi megtakarításhoz tudatos felhasználókra lenne szükség - bocsátotta előre Sebestyén Ferenc, aki egy zalaegerszegi villamossági szaküzlet tulajdonosaként naprakészen követi a változásokat. - A fényforrás kiválasztáshoz mindenképpen érdemes szakember tanácsát kikérni. Sok helyen ugyanis valóban a hagyományos izzó, vagy ha a pénz nem számít, a legmodernebb LED-megvilágítás az optimális megoldás - említett példát.

Ezek után lássuk a választékot.

A hagyományos, izzószálas és rendkívül rossz hatásfokú izzókat elvileg már nem lehet gyártani, a 100-assal 2009 szeptemberében, a 40-essel három évvel később kellett leállni, de a meglévő darabok még eladhatók. Ennek köszönhetően az időben felvásárolt készleten busás hasznot lehet elérni, hiszen két-háromszorosra futott fel az áruk. Ráadásul nem is teljesen tűntek el, mert az úgynevezett ipari felhasználású, rezgésálló égőkre a tilalom nem vonatkozik. Meg is jelent a kínai dömping, nem túl jó minőségben. Bár energiahasznosításuk 5 százalék körül, mégse kárhoztassuk Edison találmányát, mert ott, ahol gyakran és rövid időre kapcsolják fel, ez az olcsó és megbízható megoldás.

Sebestyén Ferenc a legújabb kompaktfénycsöveket, LED-es világítótesteket mutatja. Fotó: Pezzetta Umberto

- Az árugrás miatt vetélytársa lehet a halogénizzó - tért át a következő fényforrásra Sebestyén Ferenc. - Az autókból, spotlámpákból már ismert konstrukció lelkét, a kapszulát immár bura övezi, hogy az égési sérülésektől némileg óvja a használót. Viszont ez rontja hűtését is, ami nem tesz jót a tartósságnak. E szerkezet 10 százalékkal drágább a hagyományosnál, sajnos nem is nagyon bírja tovább annál, de nagyon barátságos fényt sugároz.

Ez utóbbit már nem minden esetben lehet elmondani a következő kategóriáról, a kompakt fénycsövekről.

- Rendkívül sokat fejlődtek az évek során, így széles választékban elérhetők, de itt is igaz, az árral többnyire arányos a minőség - bocsátotta előre. - Rendkívül változatos formában, teljesítményben gyártják ezeket, így szinte bárhol alkalmazhatók. Kezdik már kinőni gyermekbetegségeiket, azaz gyorsabb a gyújtásuk, szinte azonnali. A teljes fénykibocsátást pedig rövid idő belül elérik, a minőségi gyártmányok 1-2 perc, a gyengébbek akár 5-6 perc alatt. Legfontosabb tulajdonságuk, hogy 4-5-ször hatékonyabban hasznosítják az energiát a hagyományos égőknél. Az áruk is közel ennyivel magasabb, no meg az élettartamuk is hosszabb, bár ez utóbbi csak feltételesen igaz. A több évre szóló garancia csak bizonyos kapcsolásszám és üzemeltetési mód mellett teljesül. Azaz felkapcsolás után huzamosabb, napi 2-3 óra folyamatos használatot követően pihenjen a fénycső, míg újra felkapcsoljuk. Belátható, ez átlagos háztartásban kevés helyen valósul meg. A gyártók a korábbi rövid, inkább reklámértékű és néha túlzó tájékoztató feliratok helyett ma már egyértelműbben jelzik, hogy mit tud a fénycső. Hány felkapcsolást, hány órát, hány lument - sorolta.

A legmodernebb technikának a fénykibocsátó diódák, azaz a LED-ek számítanak.

- Erőteljes fényt adnak ki, ahol pontszerű, felületi megvilágításra van szükség, jól használhatók, de színhőmérsékletük szokatlan, idegen - folytatta az ismertetést Sebestyén Ferenc. - Fénye szűk spektrumú, nem természetes, ez zavaró lehet, ráadásul nem szóródik, ezért a megvilágított folton kívüli környezet sötétben marad. A kellemetlen tulajdonságok eltüntetésére különböző szűrőkkel, búra megoldásokkal próbálkoznak a gyártók. Szerintem a LED-eket csak más fényforrásokkal keverve érdemes használni. Ráadásul a LED-ek között még nehezebben igazodnak el a vevők. A Watt-számból nem szabad kiindulni, mert nagyon nagyok az eltérések az egyes konstrukciók között. Általánosságban elmondható, hogy általában 4-9-szeres szorzóval kapjuk meg a hagyományos izzóhoz hasonlítható fényteljesítményt, ám ez az idő előrehaladtával csökken, ezért a sok tízezer órás élettartamot fenntartással fogadjuk. A legolcsóbb LED-ek ezer forint körüli áron kaphatók, de ezek legfeljebb segédfénynek jók. A már lámpaszerűen viselkedők ára 2500-tól indul és ennek többszörösét is elérheti. A LED-ek jól tűrik a gyakori kapcsolást, ám rendkívül érzékeny az elektronikájuk, ami nem bírja az áramlökéseket és a 70 Celsius fok feletti hőmérsékletet. Utóbbi tulajdonságát pedig nem hangsúlyozzák a gyártók, mármint azt, hogy az erős fényt kiadó LED komoly hőt termel, amire a beépítésnél figyelni kellene. Szintén veszélyesek számukra az elhasználódott kapcsolók és villamos hálózat, ahol kapcsoláskor szikrázás, túlfeszültség léphet fel. Ezért LED alkalmazása előtt érdemes az elektromos rendszert átvizsgálni - figyelmeztetett.

Végezetül, a hagyományos izzók kikopásával a Watt helyett egyre inkább a lumen veszi át a mérőszámot. Durva összehasonlításra alkalmas módszer, ha a régi fajta izzó 1 Watt teljesítményét 10-12 lumennek feleltetjük meg. Aztán idővel úgyis elfelejtjük, hogy valaha Wattban mértük a fényt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!