Gazdaság

2012.10.01. 04:32

Az erdők is rosszul viselik a szárazságot

Keszthely – A Bakonyerdő Zrt. Keszthelyi Erdészete területén, mintegy 8000 hektáron, a lombos erdő 70-80 százalékban már az őszi képet mutatja, a rendkívüli időjárás miatt a lomb vörösödik. Az erdő vadjait is megviselte a hőség.

zaol.hu

A lombos fák – több évtizede nem látott – korai vörösödése komolyabb problémát okozhat – mutatja Szakács István, a Bakonyerdő Zrt. Keszthelyi erdészeti igazgatója az elszáradt lombot vizsgálva. Az erdészek bíznak benne, hogy a lombállományban nem következik be 15 százalékánál nagyobb kár, de ha a következő években is folytatódik a szárazság, különösen, ha rovarkárosítással is párosul, aminek jelei is láthatóak, akkor ez komolyabb problémát fog okozni. Nem csak rendkívül száraz volt a július-augusztus, de 35–38 fokos hőség is párosult vele. Ez a vadállományra is óriási hatással volt, a Keszthelyi-hegység dolomit régiójában a pár forrás teljesen kiapadt, a dagonyák kiszáradtak. A Bakonyerdő Zrt, mint vadgazdálkodó is próbált segíteni a helyzeten, vizet szállított a dagonyákba, lédús takarmányt – silót, almát – a vadetetőkbe, de ez nem volt elég. A szarvas, őz, vaddisznó hűvös nyugvóhelyet keresve nedvesebb helyekre vándorolt. Meglátszott ez a szeptemberi vadászat eredményein is. Végezetül az erdészet vezetője felhívja az erdőben kirándulók figyelmét a tűzgyújtás veszélyességére, s azt is kéri, hogy az erdőben kirándulók a csikkeket se dobják el, mert rendkívül tűzveszélyes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!