Gazdaság

2012.04.26. 16:08

A dolgozók fekete éve lesz az idei?

A megyei tagszervezetek vezetőivel vett részt megbeszélésen csütörtökön majd sajtótájékoztatót tartott dr. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

Hajdu Péter

A szakszervezeti elnök szerint a munkavállalók 84 százaléka rosszabbul jár az egyetlen,  16 százalékos adókulccsal és az adójóváírás megszüntetésével, plusz a tb-járulék egy százalékos növekedésével, miközben azok jövedelme, akiknek egymilliós bruttó fizetésük van, a 16 százalékos kulcs révén 135 ezer forinttal emelkedett. Borsik János kijelentette, ezen az úton a társadalmi igazságosság közelébe sem lehet kerülni, és nem mond igazat a kormány, amikor azt állítja, ez egy rugalmas és igazságos adókulcs. Nincs teljes kompenzáció, s ami volt, annak ára is volt, mert a szakszervezetek információi szerint a munkáltatók sok helyen úgy reagáltak, hogy  hozzányúltak a béren kívüli javadalmazásokhoz, és az eddigi nyolc órás munkaidőt papíron levitték négy órára.

- A kormány azt  a szakmaiatlan, és álláspontunk szerint  tévútra vivő megoldást forszírozza, hogy regionális minimálbért kellene bevezetni, erre megvan a törvényi felhatalmazása. Több mint húsz hátrányos helyzetű kistérség van Magyarországon, ahol kevés a munkalehetőség, rossz az infrastruktúra. Ha ezt megteszik, és megpróbálnak egy második, nyilván alacsonyabb szintű minimálbér-rendszert ráerőltetni ezekre a térségekre, akkor azzal konzerválni fogják a meglevő állapotokat - mondta egyebek között Borsik János.

A nyáron érvénybe lépő új Munka Törvénykönyvet a munkavállalókra nézve iszonyú fenyegetésnek nevezte a szakszervezeti elnök, aki az új, bejelentett adókat is elítélve, hadisarcnak nevezve, kijelentette, hogy 2012  a munkavállalók fekete éve lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!