Gazdaság

2011.11.17. 18:05

Eva: menni vagy maradni?

Néhány hete bizonytalanságban élnek az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó vállalkozók, társas vállalkozások. A kormányfő korábbi tervével szemben már eldőlt, hogy megmarad az adónem, azonban a kondíciói változnak.

Hajdu Péter

Egyelőre annyit tudni, hogy az egyszerűsített vállalkozói adó bevételi küszöbét emelik, jövőre már az eddigi 25 millióval szemben 30 millió forint árbevételig választható az elsősorban a kisebb adminisztrációs kötelezettség miatt kedvelt, egyszerűsített adónem. Persze csak egy évre, mert afelől nem hagyott kétséget a kormány, hogy 2013-tól kivezetik az evát az adórendszerből.

Viszont, aki megmarad 2012-ben evásnak, növekvő adómértékre számíthat. Több mint egy hétig annyit lehetett tudni, valahol 35–40 százalék között áll be, de csütörtökön a kormányszóvivő megerősítette, a kormány jövőre 37 százalékos adókulccsal tartja meg az evát. Megéri-e, tanakodnak-e váltáson-maradáson a vállalkozások? Ezt kérdeztük Turzó Györgytől, a nagykanizsai Pannonconsult Kft. ügyvezetőjétől, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Zala Megyei Szervezetének elnökétől.


– Számos evás egyéni vállalkozó partnerünk van, akiket nemcsak az foglalkoztat, hogy átlépnek-e más adónembe. Az is felmerült többek esetében, hogy visszaadják a vállalkozói igazolványt. A vállalkozónak az idő is nagyon fontos, az evából való kilépés jelentős adminisztrációt feltételez. Egy evás bt-nek például, ha áttérne más adónemre, tételes leltárt, nyitómérleget kellene készíttetnie, ami több napos procedúra  – mondta Turzó György.

Számítást is végeztek, egy idén 20 millió forint nettó árbevételű egyéni vállalkozó, vagy társas vállalkozás esetén, 37 százalékos adókulccsal.

– Ha valaki idén nettó 20 milliós árbevételt ért el, és a költséghányada, amiről számlát tud majd beszerezni, 25 százalék marad, akkor a 2011-ben érvényes szabályok szerint – és ebbe a helyi adót is bele kell számítani –, az árbevételhez viszonyított nettó jövedelme 61,25 százalék marad. Ha ugyanez a vállalkozó jövőre az evát választja, akkor a nettó jövedelme visszaesik 49,19 százalékra. Társasági adó választásakor az összes adóteher közel 1 millió 200 ezer forinttal lesz kevesebb, mint evás adózás esetén. Egyéni vállalkozó esetében az arányok hasonlóak. Azaz a számítások szerint 25 százalékos költséghányad felett nem éri meg evában maradni – mondta a szakember.

Turzó György hozzátette, hogy az említett példa során az osztalék kivétellel nem számoltak, de a nagyságrendeken ez nem változtat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!