Gazdaság

2011.09.26. 12:03

Gasparovic is részt vesz a V4-ek csúcstalálkozóján

Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök október 7-én és 8-án részt vesz a négy visegrádi ország államfőinek csúcstalálkozóján Magyarországon - közölte Marek Trubac, a szlovák államfő szóvivője hétfőn.

MTI

A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák államfő a csúcstalálkozó első napján Budapesten részt vesz a "Közép-Európa gazdasági helyzete és kilátásai" című konferencián, amelyre a Corvinus Egyetemen kerül sor. A tanácskozáson az államfők beszédet mondanak.

A csúcstalálkozó második napján a köztársasági elnökök ellátogatnak Visegrádra, ahol közös és kétoldalú megbeszélésekre kerül sor.

A kétnapos csúcstalálkozóra Václav Klaus cseh, Bronislaw Komorowski lengyel és Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök kapott meghívást a vendéglátótól, Schmitt Pál magyar államfőtől. Tavaly a négy visegrádi ország államelnöke a nyugat-csehországi Karlovy Varyban találkozott.

A visegrádi csoport - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - idén februárban ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját. Az eredeti nyilatkozatot a magyarországi Visegrádon írta alá 1991. február 15-én Václav Havel csehszlovák és Lech Walesa lengyel köztársasági elnök, továbbá Antall József magyar miniszterelnök. A szövetségi Csehszlovákiai kettéválásával, illetve az önálló Csehország és Szlovákia megalakulásával, 1993-ban a visegrádi hármasból négyes lett.

A csoportosulás elnöki tisztségét most júliustól egy évig a Cseh Köztársaság tölti be. A cseh elnökség kiemelt figyelmet kíván fordítani az EU jövőbeni költségvetésére és a közös energiapolitikára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!