Gazdaság

2011.06.22. 06:17

Ennyire nem akarunk dolgozni? Munka kontra munkakedv

A legalacsonyabb képzettségű álláskeresők köréből (is) toboroznak, eközben az elhelyezkedési hajlandóságról elképesztően rossz tapasztalatokat szereznek az önkormányzati Kontakt Humán Kft. munkatársai Zalaegerszegen.

Horváth A. Attila

Aladi Gusztáv, a munkaerő-kölcsönzéssel is foglalkozó városi cég igazgatója aktuális programjuk tapasztalatait úgy összegezte: bár a közbeszéd általában arról szól, hogy nincsen munka, amikor konkrét ajánlattal állnak elő, kiderül, milyen kevesen akarnak dolgozni igazán.

- A közfoglalkoztatásban például továbbra is három embert kell behívnunk a bérpótló juttatásban részesülők közül ahhoz, hogy egyet el tudjunk helyezni, holott munkaképes korú és állapotú személyekről van szó, akiknek kötelező volna elfogadniuk a felkínált lehetőséget. A rendszer még mindig sok kibúvót ad a munkavégzés alól. Ennél is sokkal rosszabb az elhelyezkedési arány abban a programban, amellyel zalaegerszegi munkanélkülieket szeretnénk elhelyezni a Flextronicsnál. A környéken ez a cég az egyelten foglalkoztató, amely nagy létszámban venne fel képzetlen munkaerőt is, a Munkát ad a város programmal pedig éppen az a cél, hogy helyiek jussanak lehetőséghez. A munkaügyi központtal közösen csoportos behívásokat szervezünk: nemrég 1054 személyt szólítottunk meg, közülük 15-en helyezkedtek el a multinacionális cégnél! Ez 1,4 százalékos arány - jelezte Aladi Gusztáv, hozzátéve: hatalmas apparátust kellett megmozgatniuk ahhoz, hogy ennyi embert behívjanak, meghallgassanak.


S hogy mi a rendkívüli ráta oka? 201 személy meg sem jelent, sokakat az együttműködés teljes hiánya miatt töröltek a rendszerből, 174-en időközben elhelyezkedtek máshol, de erről nem értesítették a munkaügyi szervezetet, 82-en indok nélkül mondtak nemet az ajánlatra, 48 fő családi okokra hivatkozva nem vállalta a munkát, 210-re pedig a sikertelen tesztírás miatt a munkaadó nem tartott igényt.

Aladi Gusztáv elmondta: a tesztet sikertelenül kitöltők közül sokan látványosan szabotálták a felvételi eljárást, áthúzták a lapot, szándékosan elrontották a válaszokat. Holott - jegyezte meg az igazgató - rendkívül egyszerű feladatokról van szó.

Tegnap délelőtt is zajlott a toborzás a munkaügyi központban: ekkor 35 fő jelent meg, közülük 20-an írták meg a tesztet, 5-en sikeresen. Zsiborás Szilvia, a Kontakt Humán Kft. munkatársa érdeklődésünkre elmondta: a jelek szerint nagyon alacsony azok száma, akik dolgozni szeretnének, a legtöbben egészségügyi problémára hivatkozva mondanak nemet. A cég ezúttal is operátorokat keresett betanított munkára, legalább 8 általános iskolai, vagy ennél magasabb végzettséggel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!