Gazdaság

2011.04.19. 08:29

Egymillióból újították fel a 81 éves Gizikét

„Gizike” immár 81 éves... Bár őt is kikezdte az idő vasfoga, a csaknem egy évig tartó felújítási munkálatoknak köszönhetően, újra régi fényében tündököl az egerszegi vasútállomásnál álló mozdony.

dr. Magyar Nóra

A 377-es mozdonyok 1911- től a magyar vasúti mellékvonalak, magán- és iparvasutak legáltalánosabban elterjedt, szertartályos gőzmozdonyai voltak. „Gizikét” először 1978- ban , a zalaegerszegi fűtőház és a Volán dolgozói közösen, társadalmi munkával újították fel. Azóta azonban 33 év telt el, és az időjárás viszontagságai a veterán gőzmozdonyt sem kímélték.

Mint azt a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatóságától megtudtuk, a cég már régóta tervezte az egerszegi állomáson kiállított mozdony felújítását. A Közlekedési Múzeum tulajdonába tartozó gőzös renoválását végül a MÁV Zrt. pályavasúti üzletága, valamint a Rail Cargo Hungária közös összefogással szervezte meg. A zalai vonalakon az 1930-as évektől közlekedő gőzös restaurálásával kapcsolatban a Rail Cargo Hungária Szombathelyi Területi Üzemeltetési Központja a MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletág Területi Központjával közösen vállalta: társadalmi munkában felújítja a megkopott lokomotívot, és a térségben vasútfejlesztést végző cégekkel végezteti el a szakmunkát igénylő feladatokat.


A 2010-ben kezdődő munkálatok során először kitakarították a leromlott állapotban levő mozdonyt, amit az elkorhadt és rozsdás alkatrészek eltávolítása követett. Mint megtudtuk, ezután a tető lebontása, majd pedig a megkopott, kifakult festékréteg lecsiszolása következett. Ezt követően kerítettek sort a szakmunkák elvégzésére: kicserélték a szükséges lemezeket, újrafestették a gőzöst, végül pedig pótolták az elkopott, eltűnt alkatrészeket.

„Gizike” közel egymillió forintból kivitelezett felújítási munkálatai környezetének rendezésével és „életpályáját” bemutató, az évek során az olvashatatlanságig megkopott, információs tábla restaurálásával zárultak. A MÁV Zrt. ünnepélyes keretek között avatja majd fel a megújult 377-es mozdonyt.


IMMÁR 81 ÉVE
A MÁV Zrt. „kisnyugdíjasa” a Rédics–Zalaegerszeg– Zalalövő vonalszakaszon teljesített szolgálatot, mígnem, közel 50 éves munkaviszony után, nyugalmazták, 1978-ban pedig kiállították az egerszegi vasútállomásnál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!