Gazdaság

2011.01.09. 16:20

Felszámolási csúcsév volt 2010

Hiába élénkül idén a gazdaság, a kis- és középvállalkozásokat csak késéssel érik majd el a kedvező hatások. Így már a felszámolások stagnálása is nagy eredmény lenne a tavalyi év után, amikor minden korábbinál több, 17420 cég ellen indult felszámolási eljárás.

Hajdu Péter

Tavaly még gazdasági szakértők azt prognosztizálták, hogy a gazdasági válság negatív hatásai 2011-ben már mérséklődnek. A cégfelszámolások várható alakulását tekintve azonban már korántsem optimisták az elemzők tájékoztatta lapunkat az Opten céginformációs szolgáltató, melynek adatai szerint tavaly 17420 vállalkozással szemben kezdtek felszámolást a hitelezők. A cégek bedőlése 2008 szeptemberétől, a válság magyarországi megjelenésétől gyorsult fel, s a folyamat azóta is tart. A válság első éve 11423 felszámolási eljárást eredményezett, s mindenki egyetértett abban, hogy a folyamat 2009-ben is folytatódik, még több cég válik fizetésképtelenné. Ez 2009-ben 14885 felszámolással igazolódott, s a tavalyi év azt is meghaladta 17 százalékkal.


A felszámolási hullámot nem tudta enyhíteni az új csődtörvény sem, ugyanis a csődvédelem nagyon kevés esetben nyújt megoldást a gazdaságilag-pénzügyileg legyengült vállalatok számára. A bajba jutott cégek nem tudnak hitelhez jutni, s az adósságaikat sem tudják rendezni. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint ebben a nehéz időszakban felértékelődik a hazai cégek exportja, e téren már tavaly is érzékjelhető volt az elmozdulás. de rendkívül fontos az export törekvések állami támogatása.

A nyugat-Dunántúli Régió a cégstatisztikai adatok alapján tavaly a válság nagy vesztese volt.  Tavaly összesen 1441 vállalkozás dőlt be a régióban, míg egy korábban 989. Tavaly év végéig növekedett a három megyében a felszámolások száma, novemberben 111, decemberben pedig 118 új felszámolás indult.

A végelszámolások decemberben 2 százalékos növekedést mutattak. Az utolsó hónapban 100 cég húzta le a rolót, éves szinten azonban kevesebb volt a végelszámolás, mint egy évvel korábban. A régióban december végéig 816 cég tulajdonosai döntöttek úgy, hogy megszüntetik a vállalkozásukat, 13,8 százalékkal kevesebb esetben, mint egy évvel korábban. Akkor 947 volt a végelszámolások száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!