Gazdaság

2011.01.19. 15:59

A dioxinbotrány levitte a hús árát

Annak ellenére, hogy a németországi dioxinbotrány az agrártárca közleményei szerint nem érintette hazánkat, a magyar sertéshús-termelőket is veszteség éri a keresletcsökkenés miatt.

Hajdu Péter

A zalai sertéstenyésztők közül Doszpoth Sándorral, az ormándlaki Göcsej Pig Kft. társtulajdonosával beszéltünk, aki megerősítette a felvásárlási árak zuhanását. Mint mondta, a termelőket két csapás érte. Egyrészt tavaly felszöktek a takarmányárak.

– Évente 25 ezer hízót adunk el a telepünkről. A takarmányárak tavalytól tartó emelkedését az idei évre vetítve 2011-ben 90–100 millió forintos takarmányköltség növekedéssel kell számolnunk. Ezt csak 30-40 forintos kilónkénti sertésár-növekedés tudná kompenzálni – említette a szakember.


Ezzel szemben árcsökkenés indult meg az év elején. Mint a termelő elmondta, a karácsony előtti 300–315 forint közötti, élősúlyban számolt kilónkénti felvásárlási árak január második hetétől csökkenni kezdtek. Mint a szakember elmondta, nem tudja, hogy a dioxinos hírek hatására történt-e az esés, de ma a feldolgozó 270–290 forint között fizet a sertés kilójáért.
Doszpoth Sándor közölte, ezzel az előállított disznóhús minden kilójával 20 forint veszteséget termelnek. Hozzátette, a termelők érdeke, hogy az illetékesek csökkentsék az országba beáramló külföldi sertéshús mennyiségét, és el kellene érni, hogy az áruházak húsospultjain jelezzék, mi a magyar áru, mi nem.

Az árcsökkenést megerősítette Paál Péter, a pókaszepetki Tóth Hús Kft. ügyvezetője. Nagykereskedőktől és kisebb hazai vágóhidaktól is vásárolják a sertéshúst, amit feldolgoznak. A külföldről származó áru közel 20 százalékkal, a hazai pedig 12–15 százalékkal lett olcsóbb rövid idő alatt.
– Sajnos ez nekünk sem jó, mert a megrendelőink között levő kereskedelmi láncok sokkal intenzívebb akciókat követelnek tőlünk. Mintegy 20 százalékos árcsökkentést jeleztek felénk – így Paál Péter.


A körmendi Babati húsfeldolgozó tavaly év végén még 315 forintért vette át a termelőktől a sertést, most, mint Szakács Zoltán kereskedelmi igazgatótól megtudtuk, 300 forintért, s a napokban tovább csökkentik a felvásárlási árat.

– Kisebb a kereslet a sertéshús iránt. Ráadásul a kereskedelem Szlovákiából, Dániából is behozza, mert ezekben az országokban olcsóbb, mint nálunk – mondta a húsüzem kereskedelmi vezetője, hozzátéve: ők évente 40 ezer hazai sertést vágnak.

Az egerszegi, Kossuth utcai húsboltban szerdán megtudtuk, jó a forgalmuk, a vevők nem kérdezték, honnan származik a tőkehús, ami több mint tíz százalékkal olcsóbb a tavalyinál. Bognár Katalin, a bolt munkatársa elmondta, január 1-től új tulajdonosé, a Szabadics Kft.-é az üzlet, s a tulajdonos által termelt sertéshúst forgalmazzák. 


Korlátozott a német hús behozatala
A vidékfejlesztési miniszter szerdától február 28-ig tartó korlátozásokat rendelt el. Minden élelmiszer- vállalkozó köteles a közvetlenül vagy közvetetten Németországból származó friss vagy fagyasztott sertéshús, húskészítmény, élő sertés behozatalát a szállítmány érkezése előtt 2 nappal bejelenteni a hatóságnál. Valamennyi élelmiszer- vállalkozónak a saját költségén kell megvizsgáltatni a 2010. november 12. után beérkezett német származású sertéshúsok, -készítmények dioxintartalmát. 


A témában további cikkeket talál a kapcsolt anyagok között!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!