Gazdaság

2010.10.18. 06:01

A válság okozta visszaesés minden téren nagyobb

Mind a gazdasági társaságok, mind a magánszemélyek bevételei csökkentek tavaly a nyugat-dunántúli régióban, s ezzel kisebb adókötelezettség is keletkezett, mint a megelőző évben.

Hajdu Péter

Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága feldolgozta, s tájékoztatást adott egyes fontos adónemek tavalyi tapasztalatairól. A gazdasági teljesítmény alakulásával összhangban elmondható, hogy a visszaesés itt nagyobb arányú volt az országos átlagnál. Az elemzés rámutat, a 2009-ben kibontakozó gazdasági válság negatív hatása valamennyi adónemben éreztette hatását.

A társasági adót bevallók körében valamennyi mutató romlott, méghozzá nagyobb mértékben, mint az országos átlag. Az adóhatósági elemzés készítői ezt a régió gazdasági szerkezetével hozzák összefüggésbe, amelyben domináns a feldolgozóipar és az export szerepe. Míg az országban átlagosan 12 százalékkal csökkent a cégek üzemi bevétele, addig a régióban 20 százalékkal. A térség sajátos gazdasági felépítését jellemzi, hogy az összes vállalkozás (a társasági adó elemzését 29632 cég teljesítménye alapján készítették) csupán 3 százalékát teszik ki a nagyvállalatok, viszont utóbbiak hozták létre a régióban elért 4.330 milliárd forint nettó árbevétel felét. Ugyanakkor a 2008-as bázisévhez képest sokat vesztettek a nagy cégek. Nettó bevételük 24 százalékkal, 700 milliárd forinttal maradt el az előző évben realizálthoz képest.

A gazdasági visszaesést jelzi, hogy az adózás előtti, 199 milliárd forint eredmény 27 százalékos csökkenést jelentett, pedig e mutató országosan 13 százalékkal nőtt. A régióban végül is 19 milliárd forint társasági adófizetési kötelezettség keletkezett, 11 százalékkal kisebb, mint a bázisévben. Tavaly 20300-zal, 10 százalékkal csökkent a foglalkoztatottak száma, Győr-Moson-Sopronban 8500-zal, Vas megyében 6700-zal, Zalában pedig 5100 fővel dolgoznak kevesebben.

Tavaly a régióban az adóhatósághoz 473,4 ezer magánszemély személyi jövedelemadó-bevallása érkezett be, amelyben összesen 793,2 milliárd forint összevont jövedelemről adtak számot. A válság miatt 4,7 százalékkal kevesebbet, mint előző évben. E kiesést elsősorban a munkaviszonyból származó összes bér 6,3 százalékos csökkenése okozta. Ez viszont duplája az országos (3 százalékos) bértömeg-csökkenésnek. A válság hatására csökkenő foglalkoztatottság természetesen csökkenő szja-t eredményezett, így a tavalyi jövedelmek után 9,7 százalékkal kevesebb, 139,8 milliárd forint személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség realizálódott a régióban. A 473,4 ezer bevalló közül 411,8 ezren fizettek szja-t.

Az APEH tájékoztatása szerint tavaly a régióban bevallott legmagasabb jövedelem a felét sem érte el a 2008-asnak. Azonban így sem kell félteni az említett, Zala megyei adózót a 850 millió forintos tavalyi jövedelme miatt. Igaz, meg sem közelítette a 2008-as TOP-jövedelmet, amely közel 1,9 milliárd forint volt. A régió TOP 100-as listáján az átlagjövedelem 147 millió forint volt, s 42-en Győr-Moson-Sopron megyeiek, 37-en zalaiak, 21 fő pedig Vas megyei a tavalyi 100 legnagyobb jövedelmű magánszemély közül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!