Gazdaság

2010.07.06. 05:49

Szigorúbb szabályok a járművek adásvétele és átírása terén

Az Okmányirodákban július elsejétől nem lehet átíratni azokat a járműveket, amelyek adásvételét nem megfelelő tartalmú, illetve nem teljes bizonyító erejű magánokirattal igazolják az ügyfelek.

Sámel József

- Július elsejétől szigorodtak az előírások, ma már kizárólag teljes bizonyító erejű magánokirattal lehet igazolni a járművek átírását - mondta Deák Tamás. - S hogy mi számít teljes bizonyító erejű magánokiratnak? Például az a szerződés, amelyet a magánszemély kézzel ír és aláír, vagy olyan géppel írt dokumentum, melyet a magánszemély két tanú jelenlétében ír alá, illetve aláírását előttük magáénak ismeri el. Ez utóbbi esetben a tanúk aláírását és lakcímét is tartalmaznia kell az okiratnak. Teljes bizonyító erejű a magánokirat akkor is, ha közjegyző azt hitelesíti vagy ügyvéd ellenjegyzi, ilyen esetben nincs szükség tanúkra sem.

 


A kanizsai okmányiroda vezetője hangsúlyozta: a jármű adásvételi szerződések eddig is többnyire formanyomtatványon, két tanú aláírásával készültek, ám tartalmuk nem volt olyan kötött, mint július elsejétől. A szerződéseknek ugyanis most tartalmazniuk kell a jogügylet ingyenes vagy visszterhes jellegét, a jármű azonosító és gyártmány adatait, az eladó és a vevő személyazonosító adatait, a személyazonosságot igazoló okmányok számát, a járműhöz tartozó iratok sorszámát, a dokumentumok átadásának-átvételének tényét, illetve időpontját. Szintén a szerződésbe kell foglalni a járműnek a vevő birtokába kerülésének időpontját, a jogügylet hatálybalépésének napját, valamint az eladó és a vevő nyilatkozatát arról, hogy mindkét fél teljesíti bejelentési kötelezettségét a közlekedési hatóságnál.

- Az üzembentartói szerződések esetében a fenti elemeket szintén tartalmaznia kell a szerződésnek - folytatta Deák Tamás. - A jogszabály nem visszamenő hatályú, tehát csak a július elseje utáni eladásokra érvényes.



MENNYIBE KERÜL?
A járművek átírásával kapcsolatos költségek ugyan nem változtak, ám jó tudni, hogy milyen és mekkora kiadásokra számíthatunk. A forgalmi engedély kiállításáért 6 ezer forintot kell fizetni, ugyanennyibe kerül a törzskönyv elkészítése is. A vagyonszerzési illeték összege 1890 köbcentiméter alatt köbcentiméterenként 18 forint, afölött pedig köbcentiméterenként 24 forint. A pótkocsik átírásakor 2500 kilogramm össztömeg alatt 9 ezer forintot, afölött pedig 22 ezer forintot kell megfizetni.



Amit tudni kell - KRESZ változások 2010

Lapozza fel Lóerő rovatunkat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!