Gazdaság

2009.12.21. 07:43

Csalódott kereskedők: az aranyvasárnap sem sikerült jól

Múlt héten még az aranyvasárnapban bíztak a kereskedők, de a karácsony előtti utolsó hétvégében is csalódtak, hallottuk tőlük a zalaegerszegi Dísz téri kirakodóvásárban, az Aranykapuban.

zaol.hu

 

- Nagyon jelentős a visszaesés az elmúlt évhez képest, de nemcsak az Aranykapuban, ez jellemző az egész belvárosi kereskedelemre - panaszolta Nagy Vera bőrdíszmű-kereskedő. - A Göcsej üzletházból átköltöztünk a Centrumba, de most ott is felmondtunk, mert mínusszal zártuk a hónapokat. A belvárost tönkretették a multik, a bevásárlóudvarok. Régebben ezek a marhabőr aktatáskák jellemzően itt keltek el, a Dísz téri karácsonyi vásárban, de idén még egyetlen darabot sem vittek a vásárlók.

Egy másik kereskedőtől megtudtuk: bár az önkormányzat jelentősen csökkentette a helypénzt, ez sem segített sokat, a forgalom annyira visszaesett. Odébb, a szőnyegárusnál sem álltak sorba.

- Több emberre számítottunk, talán a hideg is távol tartotta a vevőket. Karácso-nyi terítőt, kisebb ajándéko-kat azért visznek - tapasztal-ta a szőnyegekkel kereskedő Csonka Ernő.

- Nem vásárolni jöttünk, hanem a kórust meghallgatni. A vásárláson már túl vagyunk - válaszolt érdeklődésünkre Tóth Gyuláné, s elmondta: igyekezett ugyanannyit költeni a gyerekekre a szeretet ünnepén, mint máskor, ugyanazt megadni nekik, mint az előző években.

- Választék van, csak pénz legyen - summázta az Aranykapuban szerzett tapasztalatait Gyeneséné Tóth Gyöngyi. - Csak apróságokat szerzek be, az ajándékok zömét már megvettem. Mindig praktikus ajándékot vettünk, és soha nem költöttünk sokat karácsonyra. Amikor még nem volt gazdasági válság, akkor sem vittük túlzásba az ajándékozást.


Az autós bevásárlóközpontok parkolója ha nem is zsúfolásig, de szépen tele volt vasárnap déltájban. Fogyott a ruhanemű, főleg azokban az üzletekben, amelyek már karácsony előtt akciókkal igyekeztek növelni a forgalmukat, s gazdasági válság ide vagy oda, egy-egy fa alá plazmatévé is kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!